Ca să nu-şi piardă din clienţi, băncile au început să-i îndemne să investească în fonduri care le-ar aduce câştiguri mai mari decât cele la depozitele clasice. Aşa s-a ajuns ca numărul celor care investesc în fonduri să ajungă la 300.000, dublu faţă de acum cinci ani.
„Şi băncile au observat că există o limită până la care populaţia sau firmele sunt dispuse să-şi ţină banii doar în depozite.
Reprezintă şi pentru bancă o variantă de a atrage sau de a extinde baza de clienţi”, spune Cristi Tudorescu, investitor.
La o sumă de 1.000 de lei, investită într-un fond, pe un an, profitul ajunge la 47 de lei, în cel mai bun caz. Aceeaşi sumă, depusă la bancă, produce un câştig cu 10 lei mai mic.
„Sunt încurajaţi de reducerea dobânzilor bancare, evident, care îi face să se uite şi către alte alternative despre care nu ştiau”, explică situaţia Dragoo Neacşu, managerul unui fond de investiţii.
Spre deosebire de depozit, însă, cel care investeşte într-un fond poate să nu câştige nimic sau chiar să piardă din bani. Dobânzile la depozitele pe un an sunt de cel mult 4 la sută, pe când un fond de investiţii cu risc scăzut promite un randament de peste 6%.
Banii cheltuiţi pe acţiuni pot aduce cei mai mulţi bani, însă riscurile sunt mari. Specialiştii spun că cele mai sigure investiţii sunt cele legate de stat.
„Cele mai stabile sunt fondurile de investiţii care plasează banii clienţilor exclusiv în instrumente purtătoare de dobândă, adică titluri de stat, obligaţiuni corporative, municipale”, afirmă Mihail Ion, managerul unui fond de investiţii.
De la începutul anului şi până acum, românii au pus aproape 700 de milioane de euro în fondurile de investiţii. Suma medie pe care o ţin aceste conturi este de 8.000 de euro, iar până acum s-au strâns în total 2,4 miliarde de euro.