Monica Mincu vrea să împrumute 50.000 de euro ca să îşi cumpere un apartament cu două camere. Ofiţerul de credite i-a zâmbit şi a asigurat-o că va primi banii. Asta se întâmpla acum şase luni.
„E necesar să vii cu foarte multe acte doveditoare că eşti eligibil din punct de vedere financiar. Totul a început în luna iulie şi nici până astăzi nu am reuşit să achiziţionez creditul”, povestește Monica.
Consultantul bancar a asigurat-o atunci că în 30 de zile va avea bani să cumpere apartamentul. Promisiunea s-a dovedit a fi doar un instrument de marketing.
„Trebuie să îşi facă cifrele ca să îşi primească toţi bonusurile, de aici vine nevoia de a-i prinde pe clienţi, de a-i ţine acolo”, explică Dragoş Nichifor, analist financiar.
„În momentul în care ajunge la aprobare finală, la departamentul de risc, în acel moment nu se ştie cât poate să dureze analiza dosarului”, a adăugat Camelia Grădinariu, consultant de credite.
Multe dosare ale celor care cer un împrumut se împotmolesc la departeamentul Risc al băncilor. Funcţionarii au primit instrucţiuni să fie foarte severi şi să ceară documente care să dea garanţii că potenţialul client are venituri suficiente să plătească ratele.
E drept, au şi motive. Peste 700 de mii de români sunt în urmă cu restituirea creditelor. Valoarea datoriilor a ajuns la aproape 8 miliarde şi jumătate de lei, cel mai mare nivel din ultimii 23 de ani.
De aceea, aprobarea pentru un împrumut se poate prelungi la peste o lună de zile. Iar Departamentul de Risc poate cere documente suplimetare, clarificări sau explicaţii din partea clientului. Economiştii spun că uneori este şi vina celor care cer credite.
„Stau şi luni de zile unele persoane, asta strict deoarece planul iniţial nu era realist, ulterior au adus documente incomplete sau incorecte”, a mai afirmat Dragoş Nichifor.
Oficialii Băncii Naţionale estimează că Departamentele de Risc nu se vor relaxa înainte de toamna viitoare.