Analiză Din ce în ce mai multe semne despre războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Occidentului. „Frontierele Rusiei nu se termină nicăieri”

Data publicării:
Vladimir Putin
Prin războiul din Ucraina, Kremlinul încearcă să demonstreze că Occidentul este incapabil să învingă Rusia, că SUA nu sunt dispuse să protejeze Europa și, prin urmare, că NATO este inutil.. Foto: Profimedia

Războiul nedeclarat al Rusiei împotriva Occidentului se intensifică, mizând pe frică, destabilizare și operațiuni secrete pentru a submina unitatea NATO și reziliența Occidentului.

Asta reiese dintr-un raport postat de RUSI (Royal United Services Institute), un think tank britanic, și redactat de Oleksandr Daniliuk.

Domeniul de aplicare și îndrăzneala operațiunilor rusești desfășurate împotriva națiunilor occidentale este în creștere, se arată în articol, notând că acest lucru indică intensificarea eforturilor Rusiei nu numai de a cuceri militar Ucraina, ci și de a destabiliza și captura Occidentul.

În ciuda faptului că Rusia nu a declarat oficial război niciuneia dintre puterile occidentale, presa rusă, liderii de opinie, societatea civilă și unii lideri militari din Rusia au afirmat în mod repetat că Rusia poartă într-adevăr „război împotriva NATO în Ucraina”.

În plus, elita rusă este, de asemenea, convinsă că Ucraina este doar un obstacol pe calea războiului mai amplu al Rusiei împotriva Occidentului, notează articolul.

Inutilitatea NATO

Expansionismul Moscovei urmărește să stabilească o nouă ordine mondială în care Rusia ar putea pretinde hegemonia. După cum a definit principalul ideolog al conceptului mondial rusesc, Alexandr Dughin, „lupta Rusiei pentru dominație globală nu s-a încheiat”, ceea ce face ecou cu infama declarație a lui Vladimir Putin potrivit căreia frontierele Rusiei „nu se termină nicăieri”.

Prin războiul din Ucraina, Kremlinul încearcă să demonstreze că Occidentul este incapabil să învingă Rusia, că SUA nu sunt dispuse să protejeze Europa și, prin urmare, că NATO este inutil.

Pentru Rusia, construirea de parteneriate strategice cu alte națiuni autoritare, care încearcă să schimbe status quo-ul existent, este de mare importanță, subliniază expertul, adăugând că NATO, simbolizând unitatea occidentală, subminează până acum potențialul unor astfel de schimbări globale. Prin urmare, Rusia consideră războiul din Ucraina drept „o criză strategică menită să distrugă această unitate”.

„Exploatând și alimentând în mod eficient teama de conflict armat cu Rusia și demonstrând incapacitatea Occidentului de a se proteja pe sine sau pe alții, Kremlinul reușește, de asemenea, să asigure creșterea constantă a popularității propriilor proxeneți politici din țările NATO și ale Parteneriatului estic, care susțin diverse forme de „coexistență pașnică” cu Rusia - toate acestea fiind, în esență, doar eufemisme pentru capitulare”, avertizează expertul.

Georgia, primul exemplu

Un prim exemplu este rezultatul alegerilor parlamentare din Georgia din octombrie 2024. Partidul pro-rus Visul Georgian, care controlează guvernul, a declarat deschis în campania sa politică că votul pentru partidele pro-occidentale va duce inevitabil la o invazie rusă și a folosit fotografii ale orașelor ucrainene devastate.

De asemenea, operațiunile de influență rusești în Europa vizează subminarea imaginii SUA, NATO și UE, prezentându-le drept principalii factori ai unei potențiale escaladări militare, se arată în articol.

O parte semnificativă a forțelor politice pro-ruse din Europa susțin în mod deschis necesitatea de a reduce participarea țărilor lor la organizațiile internaționale de securitate pentru a evita războiul cu Rusia.

Deși rămâne discutabil cât de mult a crescut popularitatea partidelor pro-ruse în Europa și dacă acestea au o șansă reală de a forma guverne în statele membre cu greutate, alegerile „nu sunt singura modalitate de a obține puterea”, conform ghidului de sabotaj al Rusiei.

Pași mari către un război neconvențional

Expertul remarcă recenta extindere a Centrului de pregătire specializată 161 GRU, cunoscut sub numele de Unitatea 29155, indicând în mod clar o cerere tot mai mare la Kremlin pentru instrumente de război neconvențional care pot fi utilizate împotriva Occidentului.

„Specializarea principală a unității a fost întotdeauna operațiunile de destabilizare politică și de preluare a puterii prin forță, încercări cunoscute cu certitudine în Muntenegru, Moldova, Armenia și Spania. Consolidarea capacităților unității, împreună cu recrutarea în masă a foștilor ofițeri de rang înalt din forțele armate și serviciile de informații ale țărilor membre NATO, precum și comunicarea activă cu organizațiile extremiste de diferite orientări ideologice din aceste țări, formează un set de instrumente care pot fi utilizate pentru o gamă largă de operațiuni neconvenționale, de la revolte și terorism la separatism armat și lovituri de stat”, subliniază articolul.

Pregătirile pentru războiul împotriva Occidentului pot fi observate nu numai în unitățile strategice, ci și în Spețnaz (forțele ruse pentru operațiuni speciale).

Obiectivele acțiunilor de sabotaj

Una dintre sarcinile acestora este efectuarea de operațiuni de sabotaj pe teritoriul NATO, iar chiar și infractorii de rang inferior - adesea recrutați de la distanță - sunt acum folosiți în mod activ pentru a executa astfel de misiuni.

„Acțiunile de sabotaj au trei obiective. Pe lângă provocarea de daune directe, acestea sunt destabilizarea internă a Europei și subminarea încrederii în guvernele care nu sunt în măsură să le contracareze în mod eficient, precum și pregătirea de oportunități pentru distrugerea în masă a infrastructurii militare și civile în timpul unei invazii militare ruse”, se arată în raport.

În timp ce investește masiv în aducerea la putere în Europa a unor politicieni care ar servi scopurilor Rusiei, Moscova construiește, de asemenea, în mod activ rețele „care vor avea sens doar în cazul unei invazii militare directe”, consideră expertul.

Acest lucru sugerează că destabilizarea internă este privită de Kremlin nu ca un obiectiv final, ci ca o condiție prealabilă pentru o posibilă agresiune militară.

După cum Ukrinform a raportat anterior, ultimul incident în care un cablu subacvatic de fibră optică a fost deteriorat în Marea Baltică sugerează că rușii ar putea stăpâni un nou tip de agresiune împotriva națiunilor europene, care este „atacul ancorei”, crede purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat în 2025 în funcție de tipul cardului pe care îl ai. Noile...
Digi FM
Lidia Buble, probleme la controlul de securitate în aeroport. Ce a pățit artista când se întorcea din...
Pro FM
Cum arată Sylvia la peste 10 ani de la divorțul de Andrei Ștefănescu. O perioadă a fost în trupa A.S.I.A.
Film Now
Lily Collins a devenit mamă. Actrița din „Emily in Paris” a anunțat naşterea primului copil cu ajutorul unei...
Adevarul
Rețeta perfectă a dictaturii și a extremismului. Ce l-a ajutat pe Hitler să ajungă la putere și ce metode a...
Newsweek
Creșterea pensiei, prevăzută în buget. Care pensionari primesc mai mulți bani? OFICIAL
Digi FM
"De câte ori ați zburat cu șeful Marcel Ciolacu în avioane private?". Răspunsul Laurei Vicol
Digi World
Un medic oftalmolog ajută oamenii să-și schimbe permanent culoarea ochilor: „Este mai înfricoșător decât un...
Digi Animal World
Au vrut să facă o friptură, dar s-au speriat atunci când au văzut ce se ascunde în grătar: „Nu înțeleg cum a...
Film Now
Cum a ajuns o actriță celebră să nu mai vorbească cu Reese Witherspoon. Vedeta a rupt tăcerea: „Cred că nu mă...
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, dans romantic la Turnul Eiffel. Zvonurile despre logodnă se intensifică