Elon Musk, un aliat apropiat al președintelui american Donald Trump și cea mai bogată persoană din lume, dă tonul campaniei electorale din Germania. Prin declarațiile sale de susținere a extremei drepte, el neliniștește partidele principale din Germania înaintea alegerilor parlamentare din 23 februarie, scrie European Pravda.
Într-o perioadă foarte scurtă, relația lui Musk cu Germania s-a schimbat și a devenit de nerecunoscut.
„Germania se clatină pe marginea colapsului economic și cultural”, «Germania devine confortabilă cu mediocritatea», «Fostul motor al Europei se îneacă în birocrație și reglementări represive». Acestea sunt citate din articolul lui Elon Musk publicat în Welt am Sonntag la sfârșitul lunii decembrie.
Ele reflectă în mod viu schimbarea bruscă a retoricii sale.
În articol, Musk i-a îndemnat în mod deschis pe germani să voteze pentru Alternativa pentru Germania (AfD), un partid ale cărui filiale și membri individuali au fost clasificați oficial drept extremiști de dreapta de către serviciile de informații germane.
În ciuda acestui fapt, Musk consideră că acest partid nu este altceva decât „ultima scânteie de speranță pentru această țară”.
În ultimele luni, Musk a distribuit frecvent articole pozitive despre AfD pe X și a făcut apel la susținerea partidului.
Apogeul susținerii lui Musk a fost atins atunci când și-a făcut apariția online la un eveniment de campanie al AfD în orașul Halle din estul Germaniei. Printre alte declarații, el a susținut că Alternativa pentru Germania ar fi avut sprijinul administrației Trump.
Citește și
Olaf Scholz: E „dezgustător” modul în care Elon Musk sprijină politicienii de extremă dreaptă din Europa
Asemănări ideologice între Musk și AfD
La prima vedere, sprijinul lui Musk pentru AfD pare paradoxal. El este un simbol al globalizării, în timp ce Alternativa pentru Germania este un partid naționalist care pledează pentru granițe închise și care are adesea sentimente antiamericane puternice.
Musk împărtășește de fapt multe asemănări ideologice cu extrema dreaptă germană.
Opiniile sale se aliniază pozițiilor AfD cu privire la probleme-cheie. Ca și AfD, el a criticat restricțiile COVID-19, s-a opus imigrației ilegale și și-a exprimat scepticismul față de drepturile transsexualilor.
În plus, la fel ca AfD, Musk se opune cu fermitate a ceea ce el numește „cenzura de stat” și pledează pentru „libertatea absolută de exprimare” - o poziție care a dus la un aflux de dezinformări și știri false pe rețelele sale sociale X.
Una dintre motivațiile-cheie ale lui Musk este de natură economică. El a lăudat planurile AfD de a desființa reglementările excesive ale statului, de a reduce impozitele și de a dereglementa piața - politici care ar aduce beneficii directe fabricii sale Tesla din Brandenburg, care așteaptă să fie extinsă.
Ratingurile AfD au crescut ușor, dar rămâne neclar dacă sprijinul lui Musk va spori semnificativ popularitatea partidului.
Cu toate acestea, politicienii principali își exprimă public îngrijorarea cu privire la intervenția miliardarului.
Există, de asemenea, posibilitatea ca sprijinul lui Musk să ajute AfD să se repoziționeze ca un partid mai moderat, putând deveni un partener de coaliție „normal”.
În prezent, toate partidele politice germane refuză să formeze coaliții cu extrema dreaptă. Însă, în perspectiva alegerilor din 2029, AfD ar putea să nu mai pară atât de toxic din punct de vedere politic, în parte datorită eforturilor continue ale lui Elon Musk.
Editor : S.S.