Pilonul II, adică pensiile private obligatorii, administrează grosul activelor nete - 2,6 miliarde de euro dintr-un total de 2,75 miliarde de euro calculat la finele lunii iunie. Fondurile de pensii private investesc foarte mult în obligaţiuni de stat, pentru că plasamentele trebuie să fie sigure. 94% din investiţii sunt în România.
Active fonduri private:
Pilon II - 2,6 mld. euro
Pilon III - 0,15 mld. euro
Sursa: Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR)
Aşa cum arată APAPR, Pilonul II avea 5,9 milioane de participanţi, însă doar pentru 3,6 milioane de salariaţi erau virate contribuţii lunare. Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, avea mult mai puţini participanţi - 300.000 la finele lunii iunie.
Participanţi fonduri pensii private:
Pilon II - 5,9 milioane
Pilon III - 0,3 milioane
Pensiile private obligatorii, lansate în mai 2008, au avut şi cel mai mare randament mediu anual: 11,4%. Pilonul III, lansat în mai 2007, a înregistrat un randament mediu anual de 9,4%. Pe toţi cei cinci ani, randamentul mediu la fondurile private obligatorii este de 60%. Ajustat cu inflaţia, se ajunge la o creştere de 35%, alimentată de dobânzile mari, peste medie, la titlurile de stat.
Creşterea este foarte bună în comparaţie cu cele înregistrate de fondurile de pensii private din Europa, mai vechi. Fondurile de pensii europene au avut un randament negativ în ultimii cinci ani, de 1,6%, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
În Franţa, fondurile de pensii au crescut extrem de puţin, cu 1,6%, între 2001 şi 2011. Corectată cu inflaţia, creşterea e de sub 1%. În această situaţie, viitorii pensionari francezi, dar şi belgieni, riscă să primească drept pensii sume mai mici decât contribuţiile pe care le-au făcut în timp.
Business Club