Guvernul amână cu un an tăierea unor taxe, la cererea PSD. Este vorba despre taxe introduse chiar de guvernul social-democrat în Codul Fiscal şi pe care tot PSD se angajase să le elimine.
Concret, este vorba despre reducerea TVA de la 20 la 19%, despre eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a taxei pe stâlp. Măsurile ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Dacă ar fi intrat în vigoare reducerea TVA de la 20% la 19% ar fi urmat să coste bugetul 2,54 miliarde lei, eliminarea taxei pe construcţii speciale - 1,06 miliarde lei, iar renunțarea la supraacciza pe carburanţi 2,88 miliarde lei. Plafonarea CASS la nivelul al cinci salarii medii ar fi costat și aceasta 660 milioane lei.
Măsurile ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, însă, preşedintele PSD Liviu Dragnea, în urma unei discuţii telefonice, i-a cerut să analizeze posibilitatea amânării acestor măsuri pentru un an. Iar Guvernul a acceptat acest lucru şi va da o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
”Mi se pare, unu, o neseriozitate în momentul în care ai făcut un program electoral iniţial care era nesustenabil şi a doua neseriozitate, deci este o dublă neseriozitate, ca după ce câştigi alegerile, şmechereşte, să vii să spui: "Ştiţi, noi de fapt pe acelea nu le mai punem în aplicare!", în condiţiile în care poate foarte mulţi votanţi au fost atraşi de acest program electoral care conţinea şi acele măsuri de relaxare fiscală”, spune Cristian Păun, profesor de economie la ASE București.
”Dacă luăm în calcul măsurile despre care s-a mai discutat în ultima perioadă, creşterea de salarii - care e la Curtea Constitţională, eliminarea celor 102 taxe, probabil că renunţarea la reducerea de TVA şi de accize şi reducerea taxei pe stâlp probabil că va permite, dacă nu se mai iau măsuri în contrapartidă, probabil ca va permite menţinerea deficitului sub 3%”, spune Ionuț Dumitru, economist, președinte al Consiliului Fiscal.
Liviu Dragnea spune că premierul Dacian Cioloș a procedat responsabil procedând astfel. ”Mi s-a părut o abordare responsabilă din partea primului ministru. Mi-a solicitat, mi-a prezentat, mi-a transmis câteva intenții de a adopta acte normative care să preroge unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, am fost de acord, i-am explicat ca salariul minim rămâne ferm de la 1 ianuarie la 1.450 de lei”, a spus marți Liviu Dragnea. ”I-am făcut solicitări și în ceea ce privește patru modificări care trebuie să intre in vigoare de la 1 ianuarie”, a spus Liviu Dragnea.