Criza din energie a schimbat radical piața imobiliară. La ce prețuri ajung locuințele verzi, care au facturi cu 70% mai mici

Data actualizării: Data publicării:
case
La ce prețuri ajung locuințele verzi, care au facturi cu 70% mai mici. Foto: Captură video

Locuințe fără costuri la utilități. Este visul oricărei persoane și ideea pe care se bazează tot mai multe proiecte imobiliare. Criza din energie a schimbat radical piața. Dezvoltatorii se întrec în proiecte eficiente energetic realizate cu ajutorul panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură geotermale și astfel îi ajută pe proprietari sau chiriași să mai scape de grija facturilor. Prețul unei astfel de locuințe pornește de la 140 de mii de euro. Însă cheltuiala se amortizează în timp. Specialiștii estimează că, anual, reducerea costurilor facturilor la utilități este de 70%.

Prețul unui apartament de două camere, cu centrală pe gaz, pornește acum de la 1.730 euro pe metru pătrat util. Costul aceluiași apartament cu sistem energetic bazat pe pompe de căldură va depăși 2.000 euro pe metru pătrat. Deși diferența este semnificativă, pentru persoana care va locui în al doilea apartament, facturile la utilități nu vor mai fi o povară.

Andrei Stefan - director ansamblu rezidențial eficient energetic: Prețurile pentru acest tip de locuințe sunt mai ridicate pentru că este un cost adițional pe zona de construcții. Discutăm de eficientizarea costurilor pentru facturile la gaze și electricitate undeva de 70%. Dacă acum un client plătește 1000 euro pe an, pentru un apartament standard, ajunge să plătească în jur de 350 euro, la 10-15 ani, discutăm la o reducere a bugetului cu peste 10 mii euro.

Bogdan Iliescu - director comercial ansamblu rezidențial eficient energetic: Vorbim de un proiect cu încălzire în pardoseală care reduce destul de mult factura pentru încălzire, fie pe gaz cu centrală de bloc sau pe apartament cu pompă de căldură. În ultimul an au apărut o serie de clarificări care impun dezvoltatorilor să treacă la sisteme de încălzire mai eficiente.

3 milioane de euro costă dezvoltarea și utilizarea unui sistem inovator de pompe de căldură geotermale, costuri care se regăsesc deja în prețurile cerute de dezvolatorii imobiliari. Un apartament cu 2 camere costă 150 de mii de euro. Unul cu 4 camere, 210 mii de euro. Energia electrică produsă însă este regenerabilă.

George Erhan - consultant tehnic: Inovația o reprezintă integrarea producerii de energie electrică împreună cu producția de energie termică. Va exista un sistem de panouri fotovoltaice, monitorizat și controlat individual pe fiecare panou în parte, ce asigură eficiență superioară. Producerea de energie termică este asigurată de pompe geotermale, ce produc energie electrică, 1000 kwh anual. Folosim pur și simplu căldura pământului, sistemul poate fi folosit oriunde în lume, folosim puțuri de unde colectăm apele de adâncime din care extragem căldură.

Experții imobiliari se așteaptă ca 2023 să fie încă un an de „tatonare”. Cererea pentru locuințe de calitate ar putea să ducă și la prețuri mai mari pentru apartamentele bine amplasate și bine construite.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...