Galerie Foto Putin aruncă Ucraina în întuneric, la propriu. Atacurile asupra rețelei energetice au provocat „o criză catastrofală de electricitate”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0878470078
Pană de curent în Kiev. Foto: Profimedia Images

Ucraina se confruntă cu tot mai multe pene de curent, care au crescut „dramatic” în ultimele zile, în special după atacul cu rachete și drone rusești din 31 mai, care a avariat instalații energetice în cinci regiuni din Ucraina. Locuitorii capitalei Kiev se vor confrunta, în special în lunile din această iarnă, cu cea mai gravă criză energetică de la începutul invaziei ruse, se arată într-un material publicat de Kyiv Independent.

„Ne confruntăm cu o criză catastrofală de electricitate”, a spus șeful companiei private de energie Yasno, Serhii Kovalenko.

Pană de curent în Kiev. Foto: Profimedia Images
Pană de curent în Kiev. Foto: Profimedia Images

În prezent, în Kiev au loc opriri regulate ale curentului - între 4-8 ore în medie zilnic - ceea ce perturbă semnificativ activitățile cotidiene care, până acum, păreau banale: lifturile sau semafoarele nu funcționează, în timp ce cafenelele și magazinele funcționează într-un „zgomot continuu” provocat de generatoarele de curent cu diesel.

Înainte de invazia rusă din februarie 2022, Ucraina producea în jur de 55 gigawați de electricitate - fiind unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din Europa, conform Financial Times.

În prezent, producția Ucrainei a scăzut la 20 de gigawați, consecință directă a bombardamentelor și atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Conform previziunilor, bazate pe situația din prezent și dacă nu vor mai avea loc astfel de atacuri, ucrainenii vor avea electricitate doar 12-14 ore pe zie la iarnă. Avem nevoie de sprijin cât mai mare posibil pentru a menține infrastructura critică. Iarna se apropie”, a spus consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gherașcenko.

Luna trecută, ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a avertizat că ucrainenii „trebuie să se pregătească pentru o iarnă dificilă”, în condițiile în care Ucraina „a pierdut deja o capacitate de 8 gigawați în sistem”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri