Economia României înregistrează o creştere economică record - cea mai mare din toată Europa: aproape 6% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Vestea nu este însă bună pe de-a-ntregul. Specialiştii atrag atenţia că această creştere se bazează din nou pe prea mult pe consum.
Creşterea economică a accelerat în perioada aprilie-iunie, iar România a devenit campioana Europei la evoluţia PIB-ului, fiind urmată de Letonia, Cehia şi Polonia.
„Am obţinut un lucru foarte important: viteza de creştere economică. E cea mai mare din UE. Dar trebuie sa asigurăm sustenabilitatea acestei viteze, sănătatea creşterii economice”, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
Analiştii trag însă un semnal de alarmă.
„Din păcate, pentru moment, motorul este dat de consum venit dintr-o combinaţie de creşteri salariale şi pe fondul politicilor publice în acest sens, şi pe fondul tensionării pieţei forţei de muncă. Rata şomajului este la minime istorice, dar şi pe fondul reducerii fiscalităţii din ultimii ani”, spune Ciprian Dascalu, economistul şef al unei bănci.
„Vânzările magazinelor şi benzinăriilor sunt un bun indicator al evoluţiei consumului, iar aceastea au crescut în prima jumătate a anului. S-au majorat vânzările de carburanţi, cât şi de produse alimentare şi nealimentare”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24.
Guvernul dă asigurări că nu sunt motive de îngrijorare şi că avansul economiei se datorează şi industriei şi serviciilor.
„Este o creştere economică solidă, care provine din mărirea puternică a producţiei industriale cu 8% şi din servicii. O contribuţie însemnată vine şi din sectoarele cu valoare adăugată medie şi mare, precum high tech”, a scris premierul Mihai Tudose pe o reţea de socializare.
Analiştii spun, însă, că o creştere economică fără investiţii este riscantă.
„Cât de sustenabilă este creşterea economică în condiţiile în care investiţiile sunt la pământ?! Dacă nu aţi plantat nimic în grădină în primăvară, vă aşteptaţi să culegeţi ceva în toamnă?! Asta este investiţia. Aţi plantat ceva, veţi culege ceva. Nu aţi plantat, o să vă împrumutaţi”, spune Florian Libocor, economistul şef al unei bănci.
Gvernanţii estimau pentru 2017 o creştere economică de 5,2%, în timp ce experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene erau şi mai rezervaţi - vedeau un avans al economiei româneşti de 4,2%, respectiv 4,4%.