Creștere economică din pix. Economiștii și scumpirea cartofilor
Data publicării:
Creşterea economică înregistrată de România în primele nouă luni ale anului în curs a fost de 4,2%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2017.
Raportat la acelaşi trimestru din 2017, PIB în trimestrul III din 2018 a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier. Faţă de trimestrul al doilea din 2018 Produsul Intern Brut în trimestrul III a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor "semnal" ale Institutului Naţional de Statistică, date miercuri publicităţii.
Raportat la acelaşi trimestru din 2017, PIB în trimestrul III din 2018 a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier.
Estimările Statisticii sunt peste cele ale Comisie Europene (3,6% creștere economică pe întregul an) sau cele ale FMI (4%). O creștere economică mai mare semnifică însă un PIB mai ridicat și, implicit, un deficit bugetar, exprimat ca pondere în PIB, mai mic.
Abaterile dintre diferitele estimări și prognoze, de 1% din PIB sunt foarte importante pentru deficitul bugetar, spune Cristian Păun, profesor de economie. Estimările privind creșterea economică de 4% sunt puse de Păun sub semnul întrebării în condițiile în care economia mondială intră într-o fază de temperare.