Creditul cu buletinul supravieţuieşte la sate. Dobânzile pot ajunge până la 11,5%
Data publicării:
Vremea creditelor cu buletinul nu a apus întru totul: băncile cooperatiste oferă şi acum împrumuturi în baza unui număr minim de documente. Clienţii pot obţine banii dacă se prezintă cu adeverinţa de venit, cartea de identitate şi trei giranţi. De obicei, clienţii sunt persoane cu venituri mici pe care băncile comerciale au refuzat să le crediteze. Totul are însă un preţ: dobânzile sunt mai mari, iar perioada de returnare a banilor - mică.
Răscoala Botoşani sau Albina Slatina sunt doar două dintre băncile cooperatiste care sunt gata să ofere bani cu împrumut tuturor celor care le trec pragul. „Media unui credit acordat membrilor noştri este de 5000, deci vorbim de sume mici, având în vedere şi profilul nostru de client. Sunt oameni cu venituri mici, în general, pe care alte bănci nu prea îi iau in considerare la acordarea de credite, în special oameni din mediul rural”, arată Cristian Ioniţă, directorul adjunct al unei bănci cooperatiste.
Dobânzile practicate de aceste unităţi sunt mult mai mari decât cele de la băncile comerciale. Pentru un credit de nevoi personale în lei, de exemplu, dobânzile ajung la 11,5% pe an, faţă de 9%, la o bancă comercială, ceea ce înseamnă că pentru un împrumut de 10.000 de lei pe cinci ani, clientul va returna băncii 15.750 de lei.
Totuşi, dobânda nu este un obstacol pentru miile de clienţi care trec pragul acestor instituţii de credit. Nici condiţiile impuse clienţilor nu sunt foarte stricte. O condiţie obligatorie impusă de o unitate din Botoşani este ca ei să aibă domiciliul stabil într-una din localităţile judeţului. În plus, trei giranţi cu venituri lunare de peste 450 de lei şi contract pe perioadă nedeterminată trebuie să garanteze pentru viitorul credit.
Reţeaua de bănci cooperatiste din România include în total aproape 800 de sucursale în oraşele mici şi comunele din România.