Costel Iancu are peste 2.000 de hectare, în Dolj. Vrea să mai cumpere pământ pentru a-şi dezvolta ferma, dar găseşte cu greu suprafeţe mari din care poate scoate profit.
„Vânzarea merge foarte greu, până acum am fost lăsaţi la mâna străinilor care, având un capital financiar mare comparativ cu noi, au cumpărat tot ce se putea”, a spus Costel Iancu, fermier din Dolj.
Şi cum preţurile terenurilor agricole s-au dublat în ultimul an, puţini sunt fermierii care îşi permit să ia împrumuturi de la bancă. „După liberalizarea pieţei funciare, preţul unui hectar de teren a crescut. Un minim pe hectar ar fi de 1.000 de euro”, a spus Marius Micu, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători Agricoli.
Într-o situaţie similară se găsesc trei sferturi din cei peste un milion de fermieri care au suprafeţe mici de teren. Ei vor putea să ia, de acum inainte, credite mai uşor: cu doar 10% avans, faţă de 15% cât cereau până acum băncile.
„15% se cere avans pentru creditul în lei. Este un avans minim, plus este garanţia din partea statului”, a spus analistul financiar Irina Chiţu.
Măsura vine mult prea târziu, se plâng fermierii. Deja terenul bun este deţinut de străini. ŞI cu toate acestea, reprezentanţii statului nu ştiu nici măcar câte hectare mai sunt în proprietatea românilor.
„Câţi străini au cumpărat teren şi ce suprafeţe? O să vă prezentăm o situaţie. În România, strâinii puteau achiziţiona teren prin intermediul societăţilor comerciale, încă din 2007. Nu avem o evidenţă foarte clară, pentru că nu ştim în câte societăţi sunt acţionari străini, în ce proporţie”, a spus ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
În 2013, potrivit direcţiilor agricole, străinii deţineau deja 800.000 de hectare de teren. Cei mai mari investitori sunt italienii şI danezii.
Harta terenurilor
Bucovina 2.600 euro
Moldova 2.900 euro
Dobrogea 3.300 euro
Muntenia 3.500 euro
Oltenia 2.800 euro
Banat 3.600 euro
Transilvania 3.200 euro
Crişana 3.000 euro
Maramureş 2.900 euro
Sursa: DTZ Echinox