În doar o lună, o bancă din România a verificat la Fisc veniturile a peste 30.000 de români care au vrut să-şi ia un credit.
„Din baza de date a ANAF-ului regăsim informaţii despre veniturile de tip salarial, pentru altfel de venituri trebuie aduse documente suplimentare. Unde în trecut un client trebuia să facă minim două vizite la bancă şi între cele două vizite să meargă şi la angajator să obţină o serie de documente, în momentul de faţă el trebuie să semneze un acord de interogare care are o valabilitate de cinci zile”, spune Cătălin Vasile, director într-o bancă comercială.
În aceste condiţii, timpul de analizare a unui dosar şi virarea banilor nu durează mai mult de un sfert de oră. Patru bănci oferă în momentul de faţă credite de nevoi personale cu verificare la Fisc. Toate verifică însă şi Biroul de Credit. Oricine are sau a avut probleme cu plata ratelor la alte credite este respins din start. Dacă aţi trecut şi acest test, banca e dispusă să vă împrumute până la 120.000 de lei, pe o perioadă de cel mult cinci ani. Pentru asta, venitul minim net trebuie să fie între 800 si 1000 de lei. Dobânzile diferă şi ele de la bancă la bancă. Aşa că rata lunară pentru un credit de 50.000 de lei pe o perioadă de cinci ani variază între 995 şi 1051 de lei.
„Băncile oferă reduceri de dobândă, deci o dobândă mai bună cu 0,5-1% celor care aleg să-şi vireze salariul la banca respectivă, cea care îi acordă creditul”, spune Irina Chiţu, broker de credite.
Brokerii atrag atenţia că nici creditul rapid nu este scutit de comisioane.
„La orice credit putem avea un comision de acordare şi unul de administrare. Se adaugă un comision de asigurare de viaţă”, spune Irina Chiţu.
Comisioanele de acordare pot ajunge chiar la 250 de lei, iar cele de administrare sunt de regulă în jur de 5 lei pe lună.
La finalul lunii august, românii aveau credite de consum de 53,24 de miliarde de lei. Suma este cu 6,3% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.