ANPC efectuează controale tematice la toate băncile care au în portofolii credite în franci elveţieni, dar şi la celelalte implicate în procese, a declarat preşedintele autorităţii, Marius Dunca. El a precizat că şi-ar dori să-i permită legea să suspende băncilor creditarea.
„Avem un control tematic la operatorii financiar-bancari. Dacă nu ne-au primit să fim prezenţi la negocieri (cele organizate de AURSF împreună cu reprezentanţii debitorilor în franci elveţieni - n.r.), ne primesc sigur ca organ de control. Mi-aş dori să-mi permită legea să le suspend activitatea de creditare către persoane fizice. Caut în legislaţie portiţa care-mi permite acest lucru”, a afirmat Dunca la o conferinţă de presă organizată împreună cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC), după finalizarea negocierilor cu băncile pe tema creditelor în franci elveţieni.
ANPC va verifica dacă „măsurile de reglare a deficienţelor” au fost luate de către instituţiile de credit, iar acestea să dovedească cum au soluţionat problemele clienţilor, preşedintele autorităţii precizând că băncile nu au venit cu nicio măsură în sprijinul debitorilor.
Controalele au loc la toate băncile care au oferit credite în franci elveţieni şi la toate celelalte cu care ANPC are procese.
„Avem decizii definitive care nu sunt puse în aplicare. Chiar îşi bat joc de români, chiar nu vor să înţeleagă că românii sunt în imposibilitatea de a-şi plăti creditele şi de a ajunge în stradă cu familiile. La nivel de declaraţii, toţi operatorii financiar-bancari sunt aşi, dar când să pună în aplicare măsurile declarate ...”, a spus Dunca.
El a punctat că autoritatea mai are circa 300 de dosare în instanţă împotriva băncilor şi încă patru dosare în curs de depunere, adăugând că va comunica mai multe detalii după finalizarea controalelor tematice.