Problemele celor care acum se luptă în instanţă cu banca au început în 2007. Atunci, ca alte câteva mii de români, cei 180 s-au împrumutat în franci elveţieni ca să cumpere locuinţe, atraşi de dobânzile bune. Între timp, însă, valuta a ajuns să valoreze aproape dublu faţă de moneda națională. Aşa că oamenii au apelat la instanţă şi au cerut transformarea creditelor în lei, la cursul din momentul acordării lor.
„Banca vrea să fie oamenii aceştia obligaţi, dacă tot vin să ceară înghețarea cursului, la o dobândă de 14% sau cât era atunci, în 2007. E ca un fel de blackjack. 14% ar fi o dobândă pe următorii 25 de ani, dar chiar și pentru aceia ar fi un avantaj, pentru că, din start, rata se reduce la jumătate”. Spune avocatul Gheorghe Piperea.
Bancherii de la Raiffeisen se oferă să satisfacă cererea clienţilor, transformarea împrumutul din franci în lei, dar impune şi dobânda de atunci. În asemenea condiţii, „fiecare client ar avea de plătit sume mai mari cu 45 - 99%, cu alte cuvinte costul pentru client ar putea fi dublu”, arată reprezentanții băncii. Este așadar greu de presupus că oferta va fi acceptată.
Pe rolul instanţei din Bihor, acolo unde se judecă procesul, mai sunt şi alte dosare similare.
„În momentul de față, pe rolul Tribunalului Bihor există patru dosare, în care aproximativ 400 de reclamanți au acționat în instanță o unitate bancară”, spune Mirela Popa, expert relații publice la Tribunalul Bihor.
Contextul pare să le fie favorabil. Recent, un client din Galaţi al Volksbank a câştigat transformarea creditului din franci în lei la cursul din 2007. Iar Ungaria au rezolvat deja problema. Parlamentul de la Budapesta a aprobat o lege prin care obligă băncile să plătească despăgubiri de trei miliarde de euro clienţilor care s-au împrumutat în franci şi ale căror rate au crescut enorm.