Mai mulţi angajaţi ai statului român au recoltat în perioada 19-26 iunie 29 de probe din alimentele din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia) pentru a realiza un studiu comparativ în ceea ce priveşte produsele alimentare susceptibile de dublu standard, a anunţat luni Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Angajaţii trimişi să recolteze probe în vestul Europei lucrează pentru Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)
Potrivit MADR, în Germania, Olanda şi Belgia au fost identificate şi prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată), acelaşi număr de probe fiind prelevat şi din România.
Angajaţii au prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie prezenţa lor în cele trei ţări şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl – Germania şi Olanda, Kaufland – Germania, Belgia – Delhaize (Mega Image - România).
Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, aparţinând ANSVSA.
Deplasarea a avut loc după ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a trimis la începutului lunii aprilie o scrisoare omologilor săi din Olanda, Germania şi Belgia.
În România, MADR, ANSVSA şi ANPC au realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere albine, legume şi fructe), având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători sau distribuitori.
În urma verificărilor, autorităţile române au descoperit doar un singur produs neconform - miere importată din Franţa, care depăşea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasă pentru consum.
News:ro