Locuințe mai scumpe cu 3% în primul trimestru

Data publicării:
imobiliare

În al doilea trimestru al acestui an, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1% (creșterea fiind una similară cu cea consemnată în perioada similară din 2016, respectiv 3%).

Deși semnificativ, avansul din T2 2017 este mai redus decât cel ce a avut loc în primele trei luni ale anului, respectiv 4%, potrivit unei cercetări făcute de Analize Imobiliare, informează Profit.ro.  Prețurile locuințelor din România se află pe un trend ascendent constant de 12 trimestre – sau trei ani – încoace. Din al doilea trimestru din 2014, când a avut loc ultima scădere, așteptările proprietarilor s-au majorat, în medie, cu 2,5% trimestrial. De menționat este însă că, în anii premergători crizei economice, media trimestrială de creștere a prețurilor era de 7,9%, arată datele centralizate de Analize Imobiliare.

În ceea ce privește valorile de tranzacționare însă, cele mai recente date publicate de Eurostat (T1 2017 față de T1 2016) relevă o creștere anuală de 5,1% pentru piața rezidențială locală. De menționat că acest avans este mai accentuat decât cel consemnat la nivelul Uniunii Europene în același interval mde timp, acesta din urmă cifrându-se la 4,5%.

Situația în marile orașe Cu o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca continuă să ocupe cel dintâi loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe; pretențiile vânzătorilor din orașul de pe Someș s-au majorat, de altfel, cel mai mult în al doilea trimestru din 2017, respectiv cu 4,9%.

Pe locul al doilea în top se situează Bucureștiul, cu un preț mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util și un avans de 3,4% în ultimele trei luni. Distanța dintre cele două mari orașe ale țării s-a diminuat însă în ultimele 12 luni, dat fiind că prețurile au crescut mai mult în Capitală decât în Cluj-Napoca – 12,9% față de 11,7%.

După un avans de 4% în T2 2017 și, respectiv, de 8,3% în ultimul an, Constanța a ajuns la o medie de 1.020 de euro pe metru pătrat util, alăturându-se astfel celorlalte trei orașe ale țării în care prețul cerut pentru un apartament depășește pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Prețurile apartamentelor din Brașov și Iași s-au majorat cel mai puțin atât în ultimul trimestru, cât și în ultimele 12 luni, situându-se acum la 950 și, respectiv 920 de euro pe metru pătrat util. mTimișoara a înregistrat în cel de-al doilea trimestru un avans de 3,5%, ajungând la un preț mediu pe metru pătrat de 1.080 de euro.

Situația în reședințele de județ Dintre reședințele de județ ale țării, cele mai mari prețuri solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare pot fi găsite în cele patru centre regionale cu valori de peste 1.000 de euro pe metru pătrat: Cluj-Napoca, București, Timișoara și Constanța. În mod interesant, foarte aproape de acest prag se situează Craiova – după un salt de 8% în ultimul trimestru, capitala Olteniei a ajuns la o medie de 980 de euro pe metru pătrat, surclasând astfel Brașovul și Iașiul. La polul opus, cele mai maccesibile reședințe de județ rămân Reșița și Giurgiu – aici, un apartament poate fi achiziționat, în mmedie, cu 440 și, respectiv, 450 de euro pe metru pătrat util.

În cel de-al doilea trimestru al anului, cele mai semnificative creșteri de preț au avut loc în Sfântu Gheorghe (+8,5%, până la 550 de euro pe metru pătrat util), Oradea (+8,3%, până la 840 de euro pe metru pătrat util) și, desigur, Craiova (+8%, până la 980 de euro pe metru pătrat util). De notat aici este msituația orașului Oradea, unde prețurile s-au majorat cu 10% și în primul trimestru al anului. Spre deosebire de primele trei luni din 2017, când scăderi de preț au avut loc în câteva orașe dintre cele analizate, doar Vasluiul se încadrează acum în această categorie (cu un declin de 3,3%, până la 600 de euro pe metru pătrat).

În Capitală, cartierele cu cele mai ridicate prețuri pe piața apartamentelor rămân cele din zona de centru-nord a orașului, unde pretențiile vânzătorilor depășesc valoarea de 1.500 de euro pe metru pătrat util, apropiindu-se, în unele cazuri, chiar de pragul de 3.000 de euro pe metru pătrat. Astfel, o locuință poate fi achiziționată, în medie, cu 2.670 de euro pe metru pătrat util în Kisele și Aviatorilor, cu 2.390 de euro pe metru pătrat util în Herăstrău și Nordului și, respectiv, cu 2.050 de euro pe metru pătrat util în Dorobanți și Floreasca. În ciuda majorărilor din ultimul trimestru, în București se găsesc încă zone cu prețuri de până la 1.000 de euro pe metru pătrat util, printre care Ghencea (890 de euro pe metru pătrat), Rahova (890 de euro pe metru pătrat), Giulești (940 de euro pe metru pătrat) sau Giurgiului (970 de euro pe metru pătrat). Deși apartamentele din cel mai mare oraș al țării s-au apreciat, per ansamblu, cu 3,4% în al doilea trimestru din 2017, în anumite cartiere au avut loc variații cu mult peste această medie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri