Procentul de carne de porc din crenvurştii vânduţi în magazinele din România variază între 10% şi 93%, arată un studiu realizat de InfoCons care a găsit şi produse care, deşi erau comercializate sub eticheta de crenvurşti de porc aveau de fapt mai multă carne de pui în compoziţie.
InfoCons a studiat etichetele a 19 produse găsite în magazinele de la noi. În cazul unora dintre cremvurştii de porc principalul ingredient, în ceea ce priveşte cantitatea, era carnea de pui. Urma apoi apa - 57,89%, sarea - 31,57% și abia apoi carnea de porc.
InfoCons a studiat și aditivii alimentari găsiţi în crenvurştii de porc și a constatat că toate produsele conțin E-uri, iar numărul de aditivi alimentari variază între 2 şi 11 per produs, astfel:
- 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri;
- 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri.
Nitritul de sodiu a fost găsit în toți crenvurştii de porc, iar peste jumătate aveau carmin, un colorant obținut din sarea de aluminiu a acidului carminic.
- 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
- 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
- 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
- 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120).
- De asemenea, 68,42% din produsele analizate nu conțineau fibre .
Editor : D.R.