Inflația cea mai ridicată din ultimii doi ani

Data publicării:
inflatie

Rata anuală a inflaţiei a urcat în iunie la 0,9%, nivel maxim al ultimilor doi ani.

Biletele de avion s-au scumpit sensibil a doua lună la rând, în timp ce alimentele s-au ieftinit, potrivit News.ro. Ieftinirea acestora poate fi explicată și de creșterea ponderii în totalul consumului a fructelor și legumelor autohtone, odată cu venirea verii.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna iunie la 0,85%, față de luna corespunzătoare a anului 2016, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care preţurile alimentelor au scăzut faţă de luna anterioară, în timp ce biletele de avion s-au scumpit sensibil pentru a doua lună la rând, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna mai, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,64%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în iunie, în medie, cu 0,04% comparativ cu luna mai.

Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,18%, în medie, faţă de luna mai, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,07%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,33%.

Comparativ cu iunie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a şasea lună a acestui an cu 2,8%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,2%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1%.

De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.

Faţă de luna mai, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a şasea lună a acestui an, la bilete de avion (3,9%), citrice (3,5%). ţigări (1,7%) şi fructe proaspete (1,6%).

Biletele de avion s-au scumpit şi în luna mai cu 7,6%, astfel că, în două luni, preţurile biletelor de avion au crescut cu peste 11%.

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iunie la cartofi (-7,8%), alte legume (-5,8%) şi combustibili (-1,1%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici. 

Alimentele au o pondere de 34,65% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%, iar serviciile - 19,9%.

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

În ultima prognoză, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 1,6% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
imigranti sua
Imigranții fără acte din SUA speră că doar infractorii vor fi deportați. Ce a promis noul „țar al...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului