Fără apă potabilă în mijlocul verii. Se întâmplă la doar 20 de kilometri de Capitală, unde apa este întreruptă douăspreze ore pe zi pentru că bazinele care alimentează localitatea nu fac față. Ce le transmit autoritățile oamenilor? Să nu mai ude așa des grădinile.
Bărbat: Am strâns-o ca să folosim la toaletă.
Jumătate din zi, locuitorii din Balotești, județul Ilfov, rămân fără apă de la rețeaua care alimentează întreaga localitate. Între orele 11:00 și 18:00 și de la miezul nopții până la 5:00 dimineața, apa de la robinet este întreruptă.
Bărbat: Problema, o zic ei printre picături, că depășește cantitatea de apă, nu ajunge la comună. În loc să controleze pe cei care consumă, care nu sunt racordați la ceasuri, suferim noi.
Femeie: Mai ales eu cum stau la etajul patru, e foarte cald. Asta e. Așa ne... cu apă la sticlă, la bidoane, în cadă și cu asta ne spălăm.
Bărbat: Din cauza consumului. De vreo doi ani de zile, nu s-au făcut investiții de apă și canal de la preluare, nu au foraje, asta e singura problemă.
Într-o postare pe Facebook, cei de la Primăria Balotești scriu că decizia de a întrerupe alimentarea aparține companiei de apă. Motivul - consumul a ajuns la o medie de 200 de metri cubi în fiecare oră, în condițiile în care bazinele se aprovizionează cu cel mult 60 de metri cubi pe oră.
În plus, oficialii le transmit cetățenilor să nu mai ude grădinile câteva zile dacă vor să aibă apă la robinet.
Pe 1 iulie, compania de apă a anunțat că sistează apa potabilă. Din anunț reiese că situația va mai dura cel puțin până la jumătatea lunii august. Ar urma să fie construite încă două foraje.
Reprezentantul companiei de apă: Nu este neapărat o problemă de calendar, cât de temperatură. În momentul în care temperatura începe să depășească câteva zile la rând valoarea de 30 de grade, apare acest consum excedentar. Un consum normal este în jurul valorii de 50-60 de metri cubi pe oră. În zile ca astea înregistrăm și valori de 150 de metri cubi pe oră.
Localitatea Balotești este alimentată cu apă de același operator din 2009. Atunci erau în jur de opt mii de locuitori. În ultimii ani, numărul acestora a crescut la peste zece mii.
Editor web: Liviu Cojan