„Pentru sănătatea dumneavoastră”... se mai introduce o taxă. Nu e sarcasm, e motivaţia oficială: consumăm prea mult zahăr, iar zahărul ne îmbolnăveşte. Atunci, e nevoie de o taxă pe zahăr. De la anul chiar. Noul ministru de finanţe recunoaşte că alimentele şi băuturile foarte dulci ar putea fi supraimpozitate.
Un model este Marea Britanie, care şi-a făcut calculele şi din 2018 vrea să introducă o taxă pe zahăr. În cazul băuturilor carbogazoase, preţul ar putea creşte cu 93 de bani sau cu 1,24 lei, cât este contravaloarea în lei în funcţie de numărul de grame cât conţine 100 ml de suc.
Ministrul de finanţe susţine că sunt formule prin care creşterile de preţ pot fi evitate.
Ionuț Mișa, ministrul de Finanţe: Va fi un procent, nu pot să vă spun dacă va fi din două cifre sau o cifră. Nu orice taxă se duce în preţ, un exemplu concret, la nivelul accizei.
De ce ar introduce Guvernul o taxă pe zahăr? Oficial, e acelaşi motiv precum cel invocat în alte părţi ale lumii: ca să descurajeze consumul de zahăr, una din cauzele principale ale obezităţii, mai ales la copii.
Dacă ministerul de Finanțe va face aceleași calcule ca și britanicii, atunci o sticlă de suc la jumătate, de exemplu care conține 11 grame de zahăr se va scumpi. Cu aproape 60 de bani. Dacă costă acum 2,43 de lei va ajunge să coste undeva la 3 lei.
Potrivit ministerului de finanțe, banii colectați din taxa pe zahăr vor fi direcțíonați către programe de sănătate.