Doar 10 la sută dintre consumatori și-au schimbat furnizorul de energie. Ministru: E o inerție mare, în iunie iar va fi buluc

Data actualizării: Data publicării:
barbat care tine in mana un bec aprins langa monede in timp ce face calcule
Doar 10 la sută dintre consumatorii casnici și-au trecut contractele de energie electrică în piața concurențială, în ciuda faptului că mai sunt doar două luni până la data-limită, anunță ministrul energiei Foto: Guliver/GettyImages

Doar 10 la sută dintre consumatorii casnici din România au trecut în piața concurențială și și-au schimbat contractele cu furnizorul de energie electrică, în ciuda faptului că de la 1 ianuarie, când s-a liberalizat piața, li s-a oferit un răgaz ce expiră la 30 iunie, tocmai pentru a le da timp ca să-și aleagă un furnizor convenabil, a declarat miercuri seara, la Digi24, ministrul energiei, Virgil Popescu.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a spus că nu are o cifră exactă, dar nu mulți consumatori casnici și-au ales furnizorul de pe piața liberă. „Cred că un procent de 10 la sută, nu mulți. Este o inerție foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face așa, o schimbare. Și sunt convins că se va întâmpla - ca să fie iar un buluc, așa, spre sfârșitul lunii iunie, când ne vom trezi și vom dori să trecem mai repede”, a declarat ministrul la Digi24. „Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poți să trimiți acum și prin e-mail. Dar nu mulți au trecut” la piața liberă, a adăugat Virgil Popescu.

În cazul în care consumatorii nu vor opta până la 30 iunie pentru un furnizor de energie din piața concurențială, ei vor rămâne la un serviciu universal, care este mai scump, a arătat ministrul.

Cu toate acestea, Virgil Popescu nu se așteaptă ca tarifele la energie electrică să crească după 30 iunie. „Mă aștept ca în cel mai rău caz, tarifele să rămână la fel, mă aștept ca mai mulți oameni să treacă în piața concurențială, pentru că dacă nu vor opta pentru un furnizor din piața concurențială, nu vor mai primi după 30 iunie acel discount și practic vor rămâne la serviciul universal, care este un serviciu mai scump. Mă aștept că dacă nu au trecut în iunie, când le vine factura din iulie, să vadă că nu mai este acest discount”, a punctat ministrul energiei.

„Dar am și surprize plăcute. O companie care avea foarte mulți clienți în piața reglementată a reușit să și-i treacă în concurențială, adică există și interesul companiilor să și-i securizeze și în piața concurențială”, a adăugat ministrul.

O situație „aberantă”

Întrebat cum își explică faptul că la aceeași companie furnizoare, în București este un tarif de 0,6 lei kWh, iar în Balotești este de 0,8 kWh, ambele contracte fiind în piața concurențială, pentru consumatori casnici, ministrul Virgil Popescu a spus că singura diferență ar putea proveni de la tariful de distribuție. Tariful de distribuție este însă reglementat, nu este un tarif liber, a precizat ministrul. El a admis însă că este „foarte ciudată” această situație și a cerut date suplimentare, considerând că este aberant ca în Ilfov să fie tarife cu 33 la sută mai mari decât în București.

Începând de la 1 ianuarie 2021, românii își pot alege alți furnizori de energie, în baza celei mai bune oferte de preț, dar mulți dintre ei nu au știut că prețurile de care beneficiau până la sfârșitul anului trecut nu mai erau în vigoare.

ANRE a dat până la urmă un ordin care să rezolve problema creată de cozile formate la sediile furnizorilor de oamenii care au mers să se intereseze de contracte. Autoritatea a pus la dispoziția românilor abia pe 7 ianuarie un call center la care oamenii să se informeze cu privire la contractele lor și ce trebuie să facă după liberalizarea pieței.

În prezent, există comparatore de prețuri atât pe site-ul ANRE, cât și pe site-ul Consiliului Concurenței. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri