ANRE a prelungit perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială

Data publicării:
contor de energie electrica
Contor de energie electrică. Imagine ilustrativă. Foto: Getty Images

ANRE a decis prelungirea perioadei în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială până la 30 iunie. În această perioadă, cei care până acum erau în regim reglementat își pot alege o ofertă concurențială de la furnizorul lor și vor beneficia de facturi regularizate.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a prelungit până la 30 iunie perioada în care consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o oferă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor, se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE, scrie Agerpres.

Astfel, de la 1 ianuarie, aceşti consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, iar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie.

"Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021", potrivit noului ordin.

Derutați de informațiile privind viitoarele facturi la curent, oamenii au stat la cozi la sediile furnizorilor de energie electrică. Mulți dintre ei se tem că vor avea mai mult de plată pentru energia electrică și spun că nu știu ce au de făcut pentru a alege un nou contract pe piața liberă. 

Care va fi impactul asupra consumatorilor și cum vor varia prețurile la energie

Clienţii casnici vor beneficia de o perioadă mai lungă de timp pentru informare şi pentru a putea decide cu privire la alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte; clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială transmisă; clienţii casnici vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta aleasă.

ANRE mai arată că, din cei aproximativ 5.700.000 de clienţi casnici, care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori, faţă de propunerea de ordin publicată pe pagina de internet a ANRE, ANRE a considerat că se impune elaborarea unui proiect de ordin revizuit, care să fie supus consultării publice în regim de urgenţă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat recent că Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienți casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piața reglementată. Vigil Popescu a declarat în această săptămână, la Digi24, că prin crearea unei piețe concurențiale, clientul trebuie să fie în centrul problemei, nu furnizorul. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri