Speriați de creșterea facturilor la curent, mulți români stau la coadă încă de la primele ore ale dimineții pentru a cere informații la birourile de relații cu publicul ale furnizorilor de energie electrică. Piața s-a liberalizat de la 1 ianuarie, dar autoritățile au comunicat mult prea puțin înainte ca acest proces să fie inițiat. Acum, oamenii vor să știe care sunt condițiile de modificare a contractelor.
Ce spun oamenii care stăteau la coadă în fața unui sediu al unui furnizor de energie electrică:
"Deocamdată nu știm nimic. de asta am si venit, ca să vedem care e situația".
"Am venit să schimb contractul, cum schimbă toată lumea. Urmează să se schimbe tariful".
"N-am ales online sau la telefon, că îi prindem greu, aici e mai sigur".
"Stăm să vedem ce facem cu lumina, cu contractele".
Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienți casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piața reglementată, a declarat în această săptămână, la Digi24, ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a spus că, prin crearea unei piețe concurențiale, clientul trebuie să fie în centrul problemei, nu furnizorul.
"Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, în așa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. E vorba de gândire, de concepția de la început a acestui market design. Noi acum creăm o piață concurențială, o gândim. Păi dacă o gândim și-i facem un market design, atunci pornim de la premisa că avem în centrul acestei piețe clientul, nu furnizorul", a declarat la Digi24, Virgil Popescu.
"După ce se va modifica, probabil în această săptămână, nu mai e nicio grabă cu schimbarea contractelor", a adăugat el.
Citiți și:
Piaţa de energie a devenit complet liberalizată la 1 ianuarie. Ce trebuie să știe românii despre contracte și prețuri
Editor : Georgiana Marina