În drumul de la producător la magazin preţul alimentelor creşte de mai multe ori.
Emil Dumitru, preşedinte ProAgro: „Orice altă taxă decât factura iniţială trebuie eliminată, taxă de listare, bonus, reducere, tot felul de taxe care nu fac altceva decât să scadă din profitul producătorului.”
La dezbaterea noii legi a supermarketurilor, producătorii le-au cerut parlamentarilor să elimine aceste taxe. Fără ele, şi alimentele autohtone ar putea concura cu cele ieftine din import. S-a ajuns la discuţii aprinse între comercianţi şi autorităţi, care spun că sunt nevoite să aloce mai mulţi bani de la buget pentru a subvenţiona agricultorii români.
Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „Doar guguştiucul nu este subvenţionat în România, în rest trebuie să căutam bani să reparăm ceea ce se întâmplă într-o ţară nereglementată.”
Florin Căpăţână, Asociația Marilor Rețele: „Noi de fiecare dată pe producătorul român l-am încurajat și îl vom încuraja să se listeze în marile lanțuri, este adevărat că în comunitatea europeană sunt produse la prețuri mai mici ca în România.”
Potrivit unui calcul făcut de asociaţia ProAgro, cel puţin jumătate din preţul plătit de consumatori înseamnă doar taxe.
Roxana Vântu, reporter Digi24: „Acest caşcaval costă 12 lei. 2 lei reprezintă adaos comercial şi TVA. Producătorul încasează la final doar 5,5 lei după ce plăteşte magazinului diverse taxe, discounturi şi bonusuri, în funcţie de poziţia acestui aliment pe raft.”
Ciprian Moga, consultant retail: „Se pun mai jos de nivelul ochilor tot ce înseamnă produs mai ieftin, majoritatea hipermarketurilor merg pe produsele tractor la nivelul ochiului.”
Pentru consumatori, cel mai important rămâne preţul.
„Mă uit la fabrica care le-a făcut, mă uit la termenul de garanţie şi pe urmă fac o analiză de preț.”
Producătorii vor ca legea supermarketurilor să prevadă contracte cadru, astfel încât să se asigure că preţul negociat rămâne fix.