Prețurile apartamentelor din România rămân sub nivelurile dinaintea crizei. Un angajat cu salariul mediu trebuie să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra o casă, față de 26 ani în 2008.
Prețurile locuințelor din România au crescut în ultima perioadă, însă rămân cu circa 18% sub nivelurile înregistrate înainte de criza financiară, potrivit unei analize Erste, informează Profit.ro. Un angajat cu salariul mediu pe economie are nevoie în prezent să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra o locuință, față de 26 de ani în 2008. Prețurile locuințelor din România au crescut cu 5,1% în primul trimestru raportat la perioada similară din 2016, avans alimentat în special de creșterea de 6,8% consemnată la nivelul unităților locative existente, potrivit băncii austriece, care citează datele Institutului Național de Statistică (INS). Prețurile locuințelor noi au scăzut cu 3,1% în aceași perioadă. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în București (+8,7%), unde și cererea este mai mare, în timp ce în zonele rurale creșterile au fost de doar 0,7%.
“Spre deosebire de alte țări din regiune, România nu a recuperat tăierile de prețuri generate de criză. În ansamblu, prețurile locuințelor sunt cu aproape 18% sub cele înregistrate în primul trimestru din 2009”, spun analiștii Erste, care notează că locuințele sunt mult mai accesibile în prezent. Astfel, prețul mediu al unui apartament de 60 metri pătrați în București este echivalent cu salariul pe 8 ani, comparativ cu un preț echivalent cu salariul pe 20 de ani consemnat în 2008. Ca să își cumpere o locuință, un angajat din afara Bucureștiului remunerat cu salariul mediu pe economie ar avea nevoie în prezent de o sumă echivalentă cu salariul pe 10 ani, față de echivalentul a 26 de ani de muncă în 2008. Calculele băncii austriece nu țin seama de cheltuielile de consum individuale.