Banca Națională propune condiții de capital dure pentru Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) care depășesc anumite plafoane ale dobânzilor.
BNR "plafonează" DAE la creditele acordate de IFN-uri la 32,5% la împrumuturile de peste 90 de zile. Existau dobânzi chiar şi de 2.000%, potrivit Economica.net.
La ora actuală, dobânda anuală efectivă (DAE) cu care IFN-urile împrumută populaţia şi chiar şi companiile poate ajunge şi la 2.000%.
De la 1 octombrie, printr-o reglementare BNR, situaţia se va schimba. Pentru fiecare 100 de lei împrumutaţi la o dobândă anuală efectivă mai mare decât cea stabilită de BNR, societăţile nefinanciare vor fi obligate să asigure un capital suplimentar de 67 de lei. Noile cerinţe de capital sunt de zece ori mai mari decât cele existente în prezent.
Astfel, cerinţele noului proiect legislative al BNR, care va intra în vigoare la 1 octombrie, prevăd ca noile cerinţe de capital să se aplice împrumuturilor cu o perioadă de ramburs de maximum 15 zile care depăşesc DAE de 200% pentru lei şi 133% pentru valută.
De asemenea, pentru împrumuturile acordate pe o perioadă de 16-90 de zile, IFN-urile trebuie să nu depăşească un DAE de 100% pentru creditele în lei şi 67% pentru cele în valută. Pentru împrumuturile pe termen mai mare de 90 de zile (gen credite ipotecare şi nu numai), IFN-urile trebuie să se limiteze la un DAE egal cu rata dobânzii Lombard (dobânda la care se împrumută băncile de la BNR, în prezent de 3,25%) înmulţit cu 10. Practic, dacă vor să nu vină cu bani de acasă, IFN-urile vor trebui să calculeze un DAE de maximum 32,5%.
BNR îşi motivează decizia prin faptul că ponderea creditării IFN în total creditare a depășit 10% în 2016 și este pe un trend ascendent.
Stocul de credite acordate de IFN la martie 2017 reprezintă 10,3% din total credit din economie şi este cu 21,8% mai mare decât în luna martie 2015.