Construcţiile, greu de urnit. Fabricile de ciment aşteaptă proiectele de infrastructură

Data publicării:
CONSTRUCTII-MEDIAFAX-3

Construcția de clădiri noi a scăzut cu 16 la sută în prima parte a anului, o diminuare îngrijorătoare pentru industrie. De la balconul unei clădiri de birouri din nordul Capitalei, priveliștea șantierelor de construcții ar putea contrazice statisticile.

„În acest colț de București lucrurile se mișcă. Sunt, numai la o scurtă numărătoare, cinci investiții mari: clădiri de birouri, un mall. Dar este o imagine falsă pentru că imaginea asta nu o vedem nici în celelalte colțuri din București, nici în țară”, explică Gabriel Ristoiu, manager de vânzări al unei companii producătoare de ciment.

Prăbușirea acestui sector se vede și se simte însă foarte clar în cea mai mare fabrica de ciment din România. Este mai ales dacă se face comparație cu 2008, anul în care creșterea economică s-a bazat pe sectorul construcțiilor.

„În 2008 nu exista niciun sac aici, în stoc, la fiecare 11 minute pleca un camion încărcat direct de pe linia de fabricație. Cimentul era încă cald atunci când ajungea în sac”, povestește Emil Raicov, drector al unei fabrici de ciment.

Emil Raicov lucrează în fabrica din Câmpulung de 20 de ani. Degeaba au transformat-o elvețienii dintr-un nor de praf într-o famacie, însă, dacă în România nu se fac autostrăzi, poduri sau aeroporturi...

„Din păcate, după investiția de 270 de milioane de euro, astăzi nu o putem folosi la întreaga capacitate. Fără infrastructură, adevărații investitori cu interese mari în industria adevărată nu vor veni”, spune Emil Raicov, director fabrică de ciment.

Cu cimentul produs aici s-ar putea construi o clădire de 40 de etaje, la fiecare două săptămâni. Speranța producătorilor stă în construcțiile de mici dimensiuni și în renovări.

„Practic, simulăm ce se întâmplă în teren. Se folosesc și în domeniul prefabricatelor, și în domeniul construcțiilor obișnuite”, explică Andreea Necula, manager de calitate la fabrica de ciment.

În România sunt doar șapte fabrici de ciment. Pentru o simplă comparaţie, din care reiese că aici soluţiile se lasă aşteptate, poate fi dat exemplul Chinei, țara cu cea mai puternică dezvoltare a construcțiilor din lume. Aici sunt nu mai puţin de 2.000 de astfel de fabrici, iar consumul de ciment este de aproape 300 de ori mai mare decât cel înregistrat în România.

Deşi ar trebui să reprezinte unul din motoarele economiei, construcţiile sunt în picaj în România. Volumul construcţiilor a scăzut cu 7 la sută în prima jumătate a anului, indică Institutul Naţional de Statistică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani