Concluzia suprinzătoare aparține Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare care a analizat cât era PIB-ul unei țări ca procent din cel al Statelor Unite la momentul la care ponderea populației în vârstă a depășit 25% din totalul populației. BERD a dat publicității marți raportul său anual.
Până în anii 2000 îmbătrânirea rapidă a populației era ceva care afecta doar un grup mic de economii avansate. In zilele noastre țările riscă să întâmpine aceste probleme încă într-un stadiu incipient al dezvoltării lor economice.
„Când în Suedia, Norvegia sau Germania gradul de dependență al celor în vârstă a depășit pragul de 25%, între anii 1970 și 2000, veniturile lor per capita erau echivalente cu cele din Statele Unite”, spune raportul. În țările baltice și din Europa Centrală gradul de dependență a a fost atins când veniturile erau 45% din cele din Statele Unite. Pentru Serbia și România atingerea pragului de 25% a avut loc când salariile erau de 30% față de cele din SUA iar pentru Ucraina nivelul este de 20%.
„Multe economii de venit mediu riscă să îmbătrânească înainte de a ajunge bogate”, spune BERD. Banca de dezvoltare recomandă prelungirea duratei de activitate, introducerea progresului tehnologic, ajustarea politiclor migrționiste etc.
Cum mai este văzută România în raportul BERD
Până în 2040 forța de muncă va fi mai mică cu 20% atât din cauza migrației nete cât și a declinului demografic. Statele Unite, Canada și Marea Britanie sunt singurele țări occidentale unde forța de muncă va crește.
România este alături de Ungaria, Polonia, Turcia țara cu un spor important al roboților in economie (93 roboți în Slovenia sau Slovacia la 10.000 de angajați, câte 2 în Maroc, Moldova sau Serbia ).
România este a șasea țară ca număr de emigranți (cu 3,8 milioane emigranți) după Rusia (11 milioane), Ucraina (6 milioane), Polonia (4,5 milioane), Kazahstan( 4 milioane), West Bank – Gaza (3,9 milioane). Un sfert din populație a emigrat, notează BERD.
Practicile de bună guvernare s-au îmbunătățit în România. Aici figurăm alături de Ucraina și Kazahstan insă nu trebuie să ignorăm faptul că analiza privește perioada 2010-2017.