Complexul Energetic Hunedoara are datorii în valoare de 1,2 miliarde de lei și 6.000 de angajați. Decizia instanței se va aplica de îndată.
Pasul următor este desemnarea unui administrator judiciar. Cel mai probabil o firmă din Craiova va administra provizoriu complexul până la întâlnirea creditorilor, cei care au de recuperat bani de la CE Hunedoara.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut încă de anul trecut lichidarea companiei, însă Guvernul încă mai speră că o poate salva.
După întâlnirea creditorilor, Remus Borza, care acum este administratorul judiciar la Compania Hidroelectrica, ar putea deveni administratorul judiciar și la CE Hunedoara.
Însă, trebuie ținut cont că diferențele dintre cele două companii sunt foarte mari. Dacă Hidroelectrica produce cea mai ieftină energie de pe piață, la CE Hunedoara se întâmplă opusul.
Compania și-a cerut voluntar insolvența, în urma datoriilor acumulate.
Insolvența CEH a fost cerută încă de anul trecut de nu mai puțin de 15 creditori ai companiei de stat. Printre aceștia se găsesc Artec Jilava, firma de avocatură Boștină, Camera de Comerț și Industrie a României, Electrocontact Botoșani, etc.
Intrarea în insolvență a CEH este consecința unei politici de căpușare și de implementare a unor contracte comerciale proaste, fapt recunoscut de actualul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, sau de Remus Borza, avocat specialist in reorganizare, aflat în cărți pentru a administra complexuk pe durata insolvenței.
La finele lunii decembrie ministrul Grigorescu declara: ”Complexul, în situaţia în care se află acum, este într-un punct extrem de dificil şi orice întârziere sau ezitare sau incapacitate de a face paşii corecţi poate să ducă la o situaţie extrem de complicată, ca să nu-i spunem dezastru”. Potrivit lui, ă CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată.
Una dintre afacerile păguboase a fost implicarea CEH in proiectul Hidro Târnița. Potrivit Hotnews.ro, CEH a fost forțat să suporte plata studiului de fezabilitate pentru noua hidrocentrală și să participe la majorarea capitalului social al companiei de proiect.
In mod identic, CEH a fost obligată să participe la compania de proiect HVDCC România-Turcia SA care urma să se ocupe de realizarea unui cablul electric submarin între România și Turcia.
Totodată, CEH a fost obligată să importe cantități uriașe de cărbune deși acestea puteau fi asigurate din minele proprii. În urma unor astfel de acțiuni, CE Hunedoara a ajuns, în doar trei ani, la pierderi de un miliard de lei și datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat.
Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat în urma fuziunii Electrocentralelor Deva, fostă Mintia, și Paroșeni. În februarie 2013, companiei îi sunt adăugate minele considerate viabile din Compania Națională a Huilei - Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.
Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.
Citiți și:
ROMÂNIA FURATĂ. Complexul Energetic Hunedoara, faliment premeditat
Minerii din Valea Jiului au ieșit în stradă. Ce soluții sunt pentru Complexul Energetic Hunedoara