Curtea de Justiție a Uniunii Europene cere reexaminarea amenzii de 1,06 miliarde de euro impusă companiei Intel de către Comisia Europeană, în urma unor acuze de concurență neloială în competiția cu AMD, alt producător important de microprocesoare.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), instanța juridică supremă din Uniunea Europeană, a cerut miercuri unei instanțe inferioare să reexamineze recursul formulat de producătorul american de chipuri Intel față de amenda de 1,06 miliarde de euro impusă de Comisia Europeană, informează Reuters, AFP și Agerpres.ro.
"Dosarul a fost retrimis Tribunalului General al Uniunii Europene pentru ca acesta să analizeze argumentele venite de la Intel", a informat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, într-un comunicat de presă. În anul 2009, Comisia Europeană a impus Intel o amendă record de 1,06 miliarde de euro, pe motiv că această companie a făcut abuz de poziție dominantă pentru a-l scoate de pe piață pe rivalul mai mic Advanced Micro Devices. Potrivit unei anchete a Executivului comunitar, Intel a oferit producătorilor de computere reduceri de prețuri și stimulente ilegale pentru a favoriza achiziționarea chipurilor sale, în dauna celor ale rivalului AMD.
În anul 2014, Tribunalul General al Uniunii Europene a confirmat amenda de 1,06 miliarde de euro impusă de Comisie, dând dreptate în totalitate Executivului comunitar, inclusiv cu privire la amenda pe care Intel o consideră disproporționată.
Ulterior, Intel a făcut recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, apreciind că judecătorul a comis o eroare pentru că nu a examinat dosarul ținând cont de toate circumstanțele pertinente.
Prin decizia de reexaminare a dosarului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat dreptate Intel, dar acest lucru nu împiedică Tribunalul General să confirme, încă odată, amenda impusă de Comisia Europeană.
Cu toate acestea, decizia CJUE este un semnal de bun augur pentru alte companii din sectorul tehnologiei, precum Google sau Qualcomm, deoarece ar putea determina Comisia Europeană să își revizuiască poziția în alte dosare de practici anticoncurențiale.