Actualul CEO Intel este acuzat că a vândut toate acţiunile pe care avea voie să le vândă după ce a aflat de cele două probleme de securitate care afectează procesoarele Intel.
Brian Krzanich, şeful Intel, şi-a vândut în luna decembrie a anului trecut toate acţiunile Intel pe care legislaţia americană îi permitea să le vândă. Vânzarea a ridicat automat suspiciuni după ce s-a aflat de cele două probleme grave de securitate care afectează procesoarele Intel produse din 1995 până în prezent.
Reprezentanţii companiei americane susţin că vânzarea acţiunilor nu are legătură cu probleme de securitate ale procesoarelor Intel şi că operaţiunea a fost programată încă din octombrie 2017.
Timeline-ul prezentat de cei de la Intel l-ar absolvi pe Krzanich de orice suspiciune, dacă ar fi complet. Deşi cele două probleme de securitate pe care experţii le numesc catastrofale au fost făcute publice abia acum, cercetătorii din domeniul securităţii au informat Intel despre descoperire încă din luna mai a anului trecut – cu cinci luni înainte de programarea vânzării acţiunilor.
Legislaţia americană protejează executivii companiilor de acuzaţii cu privire la tranzacţionarea acţiunilor. Însă, faptul că vânzarea a venit între momentul aflării de problemele de securitate şi comunicarea publică a acestora, ar putea constitui o excepţie care să ducă la acuzare şefului Intel.
În urma tranzacţiilor, Brian Krzanich a obţinut 39 de milioane de dolari pe acţiunile pe care legislaţia americană îi permitea să le vândă.
Procesoarele Intel sunt afectate de două probleme grave de securitate, numite Spectre şi Meltdown, ce nu pot fi reparate în totalitate. Acestea permit atacatorilor să acceseze cele mai sensibile informaţii, stocate în kernel-ul procesoarelor (zona de memorie teoretic protejată).
Mai mult, patch-urile de securitate care vor repara doar parţial problemele vor încetini dispozitivele vizate. Telefoanele, tabletele, laptopurile şi desktop-urile vor rula cu între 5% şi 30% mai încet după instalarea update-urilor.