Unul dintre cele mai importante domenii ale economiei româneşti va fi afectat serios de revoluţia fiscală. Industria IT generează 5,6% din Produsul Intern Brut iar mulţi dintre angajaţi au ameninţat deja că vor pleca din ţară dacă noile măsuri vor avea ca efect reducerea salariilor nete.
Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură ce urmează să fie adoptată astăzi prin ordonanță de urgență de Guvern, va aduce costuri în plus pentru sectorul IT.
„Înseamnă o creștere cu 10 procente a fondului de salarii pentru ca un angajat să primească la final de lună același salariu ca în prezent. De altfel, industria IT a avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani. Doar în 2016, a contribuit cu 5,6% la Produsul Intern Brut, iar productivitatea unui angajat a depășit 40.000 de euro”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.
„Sunt companii care scanează regiunea fie să îşi deschidă filiale aici, fie să investeasca în companii româneşti. România deja nu mai este competitivă în comparaţie cu alte ţări din regiune. Este o senzaţie de lipsă de predictibilitate şi de instabilitate care se transmite”, afirmă Valerica Dragomir, reprezentant Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii.
Şi angajaţii companiilor în insolvenţă se vor trezi peste noapte cu salariile tăiate. Firmele sunt oricum în procedură de reorganizare, iar cele care au alt administrator nu pot majora lefurile nici dacă ar vrea.
Doar de la începutul anului aproape 6.500 de companii au intrat în insolvenţă. În total, firmele în reorganizare au peste 100.000 de salariaţi.
Majorarea salariului minim ar putea duce la disponibilizări.
„82,9% dintre întreprinzătorii chestionați nu sunt de acord cu stabilirea salariului minim. Peste 90% dintre ei spun că posibilitatea lor de creștere a salariului minim este de numai 100 de lei, iar 60% dintre întreprinzători spun că vor disponibiliza oameni ca urmare a acestei măsuri”, declară Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.
De la începutul anului viitor, salariul minim brut ar urma să fie de 1.900 de lei.