„Succesul generează succes”. De ce mogulii IT îl sprijină pe Donald Trump

Data publicării:
Elon Musk Donald Trump Twitter
Potrivit Wall Street Journal, la începutul acestei luni, Musk a promis 45 de milioane de dolari pe lună pentru campania lui Trump Foto: Profimedia

Donald Trump, al cărui mandat l-a transformat într-un paria pentru multe persoane din lumea afacerilor, și-a găsit noi susținători printre liderii din domeniul tehnologiei, pe măsură ce drumul său de întoarcere la Casa Albă prinde contur.

Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume, a devenit luna aceasta cel mai important nume care și-a exprimat sprijinul pentru fostul președinte, susținându-l și implicându-se în eforturile de strângere de fonduri.

Mișcarea a încununat săptămâni de sprijin tot mai mare din partea lumii tehnologiei, pe măsură ce capitaliști de risc influenți și lideri din domeniul tehnologiei, inclusiv fosta donatoare democrată Allison Huynh, investitorii Marc Andreessen și Ben Horowitz și gemenii Winklevoss, jucători în lumea criptografică, s-au raliat public în jurul lui Trump, scrie BBC.

Sprijinul pentru Trump nu este universal.

Dar acesta marchează o schimbare bruscă față de acum câțiva ani, când companiile s-au grăbit să se distanțeze de Trump în săptămânile care au urmat revoltei din 2021 de la Capitoliul SUA.
Venind din Silicon Valley, unde susținerea interzicerii căsătoriilor homosexuale - o cauză republicană - a costat odată postul unui director, schimbarea este deosebit de izbitoare.

La un eveniment dedicat criptomonedelor în cadrul Convenției Naționale Republicane din Milwaukee, Wisconsin, Nicholas Longo, în vârstă de 27 de ani, de la firma de gestionare a averilor Fortuna Investors, a declarat că, atunci când a votat pentru Trump în urmă cu patru ani, a simțit că există un stigmat atașat.

„În 2020, nu mi-ar fi fost recomandabil să îmi exprim sprijinul pentru Donald Trump”, a spus el. Acum, toate acestea s-au schimbat.

Schimbarea vântului politic a fost evidentă de mult timp pe rețelele de socializare, unde Elon Musk și investitorul David Sacks sunt printre cei care îl disprețuiesc deschis pe președintele Joe Biden.

Însă decizia lor de a-și deschide portofelele pentru campania lui Trump este pe cale să le extindă semnificativ influența dincolo de cercul lor tradițional - cu consecințe majore pentru alegeri. Sprijinul acordat de liderii din domeniul tehnologiei l-a ajutat pe Trump să reducă diferența de strângere de fonduri cu care se confrunta în urmă cu câteva luni față de Joe Biden. „La sfârșitul lunii aprilie era destul de mult în urmă și se lupta”, a declarat Sarah Bryner, director de cercetare la OpenSecrets. „În ultimele opt săptămâni, este o campanie complet diferită”. Ea a spus că promisiunile au trimis un semnal puternic cu privire la modul în care valul se schimbă, menționând că semnele de victorie la urne ajută adesea la îndepărtarea potențialilor donatori de pe gard. „Succesul generează succes”, a spus ea. Datele de la OpenSecrets arată că democrații au primit cea mai mare parte din donațiile capitalistului de risc în alegerile recente - iar decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursă este de așteptat să stârnească și mai mult interes. Cu toate acestea, noii prieteni ai lui Trump rămân angajați.

Potrivit Wall Street Journal, la începutul acestei luni, Musk a promis 45 de milioane de dolari pe lună pentru campania lui Trump - ceea ce l-ar face unul dintre cei mai mari donatori din acest an.

Miliardarul a recunoscut munca sa în eforturile de strângere de fonduri legate de campanie, dar a negat suma, spunând că, totuși, contribuțiile sale vor fi la un „nivel mult mai scăzut”.
„Cred într-o Americă care maximizează libertatea și meritul individual. Acesta era Partidul Democrat, dar acum balanța se înclină spre Partidul Republican”, a scris Elon Musk pe X, după ce Biden a renunțat. Analiștii au afirmat că susținerea din partea unor figuri-cheie din lumea tehnologiei sugerează că Trump își sporește atractivitatea.

„I-a convins pe republicani că nu este atât de rău pe cât spun ei... și acum vedem că acest lucru se extinde”, a declarat Sal Russo, un consultant republican veteran cu sediul în California.„Cred că va câștiga comitatul Santa Clara? (un fief democrat nr) Nu, dar se va descurca mai bine”, a spus dl Russo.

În colțul lui Trump: Elon Musk

Liderii din domeniul tehnologiei s-au declarat îngrijorați de măsurile drastice luate de administrația Biden cu privire la criptografie și de abordarea prudentă a inteligenței artificiale.
De exemplu, un ordin executiv recent cere firmelor să respecte standardele guvernamentale de siguranță a inteligenței artificiale.

„Politicile guvernamentale proaste sunt acum amenințarea nr. 1 pentru Little Tech”, au scris într-un eseu recent dl Andreessen și dl Horowitz, a căror firmă investește în start-up-uri și este un jucător important în criptografie și inteligență artificială. „A venit timpul să ne ridicăm”.

Decizia dlui Musk de a-l susține pe Trump ar putea părea o schimbare surprinzătoare pentru un om care a evitat în mod tradițional donațiile politice.

Acesta ar fi așteptat o dată șase ore la coadă pentru a-i strânge mâna lui Barack Obama, iar recent, în 2018, s-a descris ca fiind moderat din punct de vedere politic.

În 2017, el a fost printre primii membri care au părăsit un consiliu de afaceri al Casei Albe, despărțindu-se de Trump din cauza politicilor privind schimbările climatice.

Compania sa, Tesla, produce mașini electrice, pe care Trump le-a criticat în mod repetat ca fiind scumpe și nepractice. Cu toate acestea, Elon Musk a fost mult timp deranjat de supravegherea autorităților de reglementare financiară. Criticile sale la adresa dlui Biden s-au intensificat în urmă cu doi ani, după ce nu a fost invitat la o întâlnire de afaceri la Casa Albă, o respingere care l-a determinat să declare pentru CNBC că se simte pe nedrept „ignorat”.

Pe rețelele de socializare, el a intrat din ce în ce mai mult în alte dezbateri cu privire la blocajele Covid, războiul din Ucraina, politica față de China și problemele transsexualilor.
Elon Musk, a cărui firmă de rachete SpaceX are afaceri guvernamentale de miliarde de dolari, trebuie să ia în considerare și relația cu o eventuală administrație Trump.

Interesul personal în Silicon Valley

Democrații au afirmat că schimbarea din lumea tehnologiei a fost motivată de interese personale, observând că Biden a propus noi impozite pentru multimilionari și câștiguri de capital nerealizate.

De asemenea, el i-a îndepărtat pe unii prin îmbrățișarea sa față de forța de muncă organizată și prin urmărirea de către administrația sa a companiilor tehnologice în cazuri anti-monopol și în alte cazuri.

Omul de afaceri Mark Cuban, care îi susține pe democrați, a sugerat că gravitația către Trump a fost un „joc bitcoin” - un pariu că valoarea criptomonedelor ar putea fi stimulată de inflația ridicată și haosul politic care, potrivit democraților, ar rezulta în urma unei administrații Trump.

Balansare spre dreapta

Profesorul Neil Malhotra de la Stanford Business School, care a studiat opiniile politice ale fondatorilor de tehnologie, a declarat că ar fi o greșeală să se facă o confuzie între „cei mai vocali oameni de pe Twitter” și industria în general - sau chiar elitele acesteia, ale căror opinii au oscilat istoric între ambele partide.

Un sondaj realizat în 2017 de el și colegii săi a arătat că, în calitate de grup, liderii din domeniul tehnologiei s-au aliniat democraților în chestiuni precum căsătoriile între homosexuali și avortul - chiar și în privința taxelor. Cu toate acestea, ei s-au orientat spre republicani în ceea ce privește opoziția puternică față de reglementare. El a remarcat că, de la realizarea sondajului, noi probleme sociale, cum ar fi poliția, școlarizarea și drepturile transsexualilor, au ajuns în prim-plan. San Francisco a fost un câmp de luptă cheie în aceste dezbateri, generând o parte din reacția lumii tehnologiei.

„Suspiciunea este că majoritatea oamenilor din capitalul de risc sunt încă de centru-stânga”, a declarat profesorul Malhotra. Dar, a adăugat el: „Există cu siguranță o mișcare către Partidul Republican”.

Schimbarea lui Trump cu privire la tehnologie

Evan Swarztrauber, consilier al thinktank-ului Foundation for American Innovation, a declarat că liderii din domeniul tehnologiei pariază că Trump va fi mai permisiv în ceea ce privește criptografia și inteligența artificială.

Dar pariul nu este lipsit de riscuri.

În calitate de președinte, Trump a primit laude din partea comunității de afaceri prin reducerea impozitelor, însărcinarea cu drepturile lucrătorilor a unor oficiali care se opun muncii și, în general, prin îndepărtarea de reglementări.

Dar a adoptat, de asemenea, o abordare mult mai intervenționistă față de economie - și față de tehnologie - decât administrațiile anterioare - declanșând un război comercial cu China, ordonând interzicerea TikTok și lansând unele dintre procesele anti-monopol în curs împotriva companiilor din domeniul tehnologiei.

De atunci, el a împins și mai mult partidul republican în această direcție - în același timp, moderându-se sau revenind asupra unor chestiuni precum interdicția TikTok și criptografia.Jennifer Huddleston, senior fellow în domeniul politicii tehnologice la Institutul libertarian Cato, a declarat că Trump își poate schimba poziția cu privire la unele probleme tehnologice, menționând că acum este proprietarul unei platforme de social media.

JD Vance, alegerea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, a lucrat și el anterior în domeniul capitalului de risc și a beneficiat de sprijinul esențial al lui Peter Thiel de la PayPal în timpul campaniei sale senatoriale din 2022.

Dar ea a avertizat că efortul de a face distincția între interesele tehnologiei „mari” și cele ale tehnologiei „mici” se va dovedi dificil atunci când va veni timpul să guverneze.

David Broockman, profesor de științe politice la Universitatea din California, Berkeley, a declarat că Trump a avut succes în lumea afacerilor prezentându-se ca fiind mai moderat decât alți membri ai partidului său în probleme sociale precum avortul.

După ce s-a lăudat că este „cu mândrie persoana responsabilă” pentru înlăturarea protecțiilor Roe v Wade, Trump a respins afirmațiile că va susține o interdicție națională promovată de mulți conservatori și spune că această chestiune ar trebui lăsată la latitudinea statelor.

Dar profesorul Broockman a remarcat că Trump a desfășurat, de asemenea, o campanie relativ moderată în 2016, doar pentru a adopta politici mai extreme odată ajuns în funcție.

Acestea i-au afectat aprobarea publică și, în cele din urmă, au distrus legăturile republicanilor cu Wall Street, o sursă tradițională de sprijin pentru partid.

„Liderii tehnologici și alți lideri de afaceri mizează pe faptul că multe dintre ideile politice mai excentrice ale lui Trump ... pur și simplu nu se vor întâmpla”, a declarat profesorul Broockman. „Dar ele chiar s-ar putea întâmpla”.

În afara sectorului tehnologic, Trump a susținut schimbări radicale, inclusiv deportări în masă ale imigranților fără documente, o reducere dramatică a forței de muncă guvernamentale și un tarif de 10 % pentru toate bunurile care intră în țară.

Dar Garrett Johnson, cofondator al Fundației pentru Inovare Americană și în prezent director la o firmă de tehnologie cu capital de risc, a declarat că el crede că, odată cu trecerea timpului, mai multe elite din domeniul tehnologiei și al afacerilor s-au apropiat de opiniile lui Trump.

„Trump a transformat de unul singur amenințarea pe care China o reprezintă pentru țara noastră într-un subiect național”, a spus el. „El a avut dreptate și toți ceilalți au trebuit să îl urmeze”.
„Așa că absolut cred că asta face parte din dinamică, din schimbarea vibrațiilor”, a spus el. „A avut dreptate în toate privințele? Nu, dar în multe chestiuni importante Trump a avut dreptate.”

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale