După ce francezii de la Saint-Gobain au închis la începutul anului o linie de producție a vatei minerale de sticlă la Ploiești, grupul danez Rockwool anunță o investiție de 50 de milioane de euro într-o fabrică de vată bazaltică în Prahova. Vata bazaltică pare a fi preferată celei de sticlă.
Francezii de la Saint Gobain acuzau o supraproducție de vată minerală de sticlă, nu doar în România, ci în întreaga Europă Centrală și de Est. Vata bazaltică pare a fi noua tendință în domeniu. Spre deosebire de vata de sticlă, cea bazaltică are o densitate și implicit rezistență la compresiune mai mare și rezistă mai bine la temperaturi înalte.
Investiția inițială va fi de 50 milioane euro și va asigura 150 de locuri de muncă directe, în fabrică, și, indirect, alte 300 de locuri de muncă în servicii și logistică, potrivit unui comunicat de vineri al grupului danez.
Amplasat pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare în comuna Ariceștii-Rahtivani, lângă Ploiești, în județul Prahova, noua unitate de producție va fi prima fabrică de vată minerală din România a grupului Rockwool. Compania este prezentă de 20 de ani în România însă doar printr-o divizie de vânzări.
Cele mai multe dintre materiile prime și serviciile logistice vor proveni din România, iar majoritatea persoanelor angajate direct și în companiile subcontractante vor fi locale, spun danezii.
Producția de vată de piatră urmează să înceapă în 2019. "Această investiție ne va permite să sprijinim mai bine eforturile guvernului român de a spori siguranța împotriva incendiilor și eficiența energetică în clădirile țării. Încurajăm guvernul să continue să colaboreze cu statele membre ale UE pe platforma de schimb de informații privind incendiile și alte inițiative de îmbunătățire a reglementărilor privind siguranța la incendiu. Ca producător mondial de produse de vată bazaltică necombustibilă, așteptăm cu nerăbdare să împărtășim cu guvernul, clienții și alte părți interesate cunoștințele și expertiza pe care le-am construit în timpul istoriei noastre de 80 de ani, pentru a face clădirile mai confortabile, mai eficiente din punct de vedere energetic, și incendiu în siguranță ", a spus Gilles Maria, vicepreședinte Rockwool.