STUDIU: Două companii din trei vor îngheţa angajările
Data publicării:
În primul trimestru din 2017, 66% dintre angajatorii din România nu anticipează nicio schimbare în ceea ce priveşte numărul de angajaţi. În schimb, doar 19% dintre reprezentanţii companiilor prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane Manpower, privind perspectivele angajării de forţă de muncă, publicat marţi.
Cererea mai mare de forţă de muncă este în regiunea Vest, care include judeţe dezvoltate precum Timiş şi Arad, în timp ce Oltenia este regiunea cu cea mai slabă ofertă de locuri de muncă.
Doar 19% dintre cei 625 de angajatori intervievaţi din România prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare.
„Angajatorii au continuat să fie optimişti vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând previziuni nete de angajare din două cifre în ultimele şase trimestre, ceea ce denotă o piaţă a muncii alertă, de un dinamism susţinut. Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunităţi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiţiei pentru angajaţi, pe o piaţă care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente”, a declarat directorul strategic de marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup, Corina-Bianca Gonteanu.
Pe regiuni, cele mai mari intenţii de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt ale companiilor din regiunea Vest, din care fac parte judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Arad (+22%), Nord-Vest (+16%) şi Sud (+16%).
În schimb, în regiunea Sud-Vest Oltenia sunt cele mai slabe perspective de angajare pentru primul trimestru din 2017, cu nivel al previziunilor nete de -5%.
Cercetare mai arată că, în intervalul ianuarie - martie 2017, numărul total de angajaţi ar putea să crească în opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate şi în şapte din cele opt regiuni ale ţării.
Angajatorii din industria prelucrătoare au cea mai optimistă prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, previziunea netă de angajare fiind de +33%, cu 13 puncte procentuale peste nivelul din primul trimestru din 2016.
Pe de altă parte, intenţiile de angajare în sectorul industriei extractive se reduc considerabil, atât comparativ cu anul anterior, cât şi comparativ cu trimestrul al patrulea din 2016, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale.
Previziunea netă de angajare din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată din trimestrul al doilea din 2012 până în prezent.
Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul energiei electrice, apă şi gaze raportează o previziune netă de angajare negativă, valoarea de -2% fiind totuşi mai puternică faţă de cea raportată pentru trimestrul al patrulea din 2016 cu 10 puncte procentuale, iar faţă de cea raportată în primul trimestru din acest an cu 2 puncte procentuale.
Studiul mai arată că oportunităţile de angajare ar putea fi însă favorabile în celelalte sectoare, îndeosebi în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +26%, cea mai puternică prognoză din al treilea trimestru al anului 2008 până în prezent.
Ultimele date statistice arată că numărul de şomeri a ajuns în octombrie la 522.472, iar rata şomajului a stagnat la 5,8%, nivel minim după 2008.