Chimcomplex SA Borzești, membră a grupului SCR, a depus joi oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea și vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică.
Omul de afaceri clujean Ștefan Vuza are planuri mari cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, companie aflată de aproximativ patru ani în procedură de insolvență. Firma Chimcomplex, parte a grupului ”Servicii Comerciale Române” (SCR) a depus ofertă pe activele Oltchim și spune că vizează, pe mai departe, crearea Companiei Române de Chimie — ”viitor jucător important din punct de vedere al relevanței regionale în industria chimică”, potrivit unui comunicat de presă postat pe situl companiei.
”Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9.000 pe orizontală și verticală, cât și pe diversificarea operațiunilor comerciale în întreagă regiune”, promiute firma lui Vuza.
"Sunt optimist și cred în bunele intenții ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari și ale creditorilor Oltchim față de viitorul acestui Combinat — fanion al industriei chimice românești și al tuturor oamenilor din Râmnicu Vâlcea dependenți în mod direct de bună funcționare a acestuia. Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă și bine asumată, iar faptul că avem resursele umane, know-how-ul și resursele financiare ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim împreună cu Chimcomplex să redevină acel etalon pe care îl merită industria chimică românească pe plan intern și regional prin intermediul Companiei Române de Chimie", a declarat Virgiliu Băncilă, președintele Chimcomplex, citat în comunicat.
În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordonate de ING și două fonduri de investiții din Londra și Dubai.
Grupului SCR, care deține în prezent Chimcomplex, și care va deveni garantul direct al tranzacției, având active de peste 120 de milioane de euro, i se alătură patru parteneri de afaceri puternici dintre care unul din Turcia și unul din Italia.
Înființarea Companiei Române de Chimie va urma exemplele recente din alte țări vecine, cum ar fi Polonia, unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte prin reunificarea unui număr de 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie — Grupa Azoty. Alte exemple de centralizare a operațiunilor la nivel european sunt companiile BASF Germania, Dow Chemicals, Mol Ungaria și Todisco Grup Italia.
Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se află pe locul 10 mondial că volum al producției, având la nivel național o pondere de 16,9% din totalul producției industriale. Din cele 72 de combinate și fabrici au rămas în funcțiune în 2016 doar 14, ce asigura o producție chimică a României de 11 ori mai mică decât cea înregistrată în 1990.
Grupul Serviciile Comerciale Române este structurat în șase divizii industriale: Utilaje Speciale, Construcții de Mașini și Aparataj, Textilă, Chimică, Hârtie și Aeronautică.