Câștiguri salariale: Statistica vrea să ne convingă că o ducem mai bine
Data actualizării: Data publicării:
Câştigul mediu net a scăzut în august cu 27 lei, până la 2.364 lei. Indicele câştigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna august 2017 faţă de luna precedentă.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 2.364 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 27 lei (-1,1%), arată datele publicate luni de Institulul Naţional de Statistică (INS).
Corespunzător a scăzut și indicele câștigului salarial real, la 99,1% din cel din luna iulie. Indicele câștigului salarial real ia in considerare atât evoluția câștigurilor salariale cât și pe cea a prețurilor, fiind un indicator al nivelului de trai.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).
Față de 2016, mai bine cu 12,6%
Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,6%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,6%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (+0,7%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.
Cât de ”mediu” este salariul mediu
Deși s-ar putea înțelege că este primit de majoritatea românilor, salariul mediu este încasat doar de o mică parte. Potrivit Zf.ro, în luna mai a anului trecut doi din trei români câștigau mai puțin de 1.700 de lei deși Statistica spunea că salariul mediu net este de 2.000 de lei.
Care este misterul? La calculul mediei Institutul de Statistică nu exclude valorile extreme. Spre exemplu, într-un grup de zece salariați în care un salariat câștigă lunar 11.000 de lei, iar restul de nouă primesc câte 1.000 de lei, media este de 2.000 de lei, respectiv dublul sumei încasate în mod real de nouă din cei zece salariați.
Mai util pentru ceea ce înțeleg majoritatea românilor prin medie ar fi calculul medianei salariilor nete încasate. Aceasta este o valoarea salariului net încasat care împarte în două părți egale o populație statistică, jumătate din aceasta încasând sub valoarea mediană, jumătate mai mult. Institutul de Statistică nu face publice aceste valori mediane. Doar publicarea valorilor medii creează impresia că salariile încasate de români sunt mai mari decât sunt în realitate.