Preţul benzinei a ajuns aproape de pragul psihologic de şase lei pe litrul, la mai multe staţii de carburanţi din ţară. Pe alocuri, carburanţii premium au depăşit deja acest prag. În curând la fel vor sta lucrurile şi cu sortimentele standard ţinând cont de ritmul scumpirilor aplicat în România.
Preţul carburanţilor a crescut cu mai mult de 10 procente în acest an. Spre exemplu, un litru de benzină costă acum, în medie 5,81 de lei pe litru, un avans de 12,6% faţă de luna decembrie 2017. În cazul motorinei, avansul a fost ceva mai redus, de 11,7%, iar preţul motorinei a ajuns la 5,89 de lei pe litru.
-Nu ştiu în ce stat trăim sau ce se întâmplă şi mă deranjează pentru că stau la stopuri din acestea şi 24 de litri se duc la 100 de kilometri. Şi plătesc impozit şi plătesc taxă de drum şi o să mai plătesc taxă de autostradă.
-Nu înţeleg de ce se scumpeşte foarte des.
Ionuţ Purica, expert energie: Ajungem în situaţia în care să avem costuri mari de producţie prin creşterea preţului energiei şi să nu mai fim competititvi. Nu înţelegem să balansăm şi să facem o analiză de preţuri.
Şoferii din România plătesc mai mult pe un litru de motorină decât cei din Luxemburg, Spania sau Austria, state cu un nivel de trai mult mai ridicat. În plus, în ţara noastră, litrul de benzină e mai scump în România decât în Ungaria, Bulgaria şi Polonia.
Potrivit datelor de la Comisia Europeană, România a avut cea mai agresivă scumpire a benzinei dintre toate cele 28 de state membre. Ministrul de Finanţe a anunţat zilele trecute că supraacciza la carburanţi ar putea fi eliminată. Dacă vorbele ar deveni realitate, un litru de carburant ar costa cu aproape 40 de bani mai puţin.