Parlamentul pregătește management politic la 100 companii de stat
Data publicării:
Un proiect legislativ discutat în prezent în comisiile din Camera Deputaților prevede excluderea a 100 de companii de stat de la cerințele legislației privind guvernanța corporativă, printre care și cea de selecție prin concurs a managerilor.
Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar la companii de stat din diverse sectoare de activitate, şi-a exprimat ”îngrijorarea majoră” cu privire la un nou proiect legislativ, discutat în prezent în comisiile din Camera Deputaţilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislaţiei în vigoare privind guvernanța corporativă, potrivit unui comunicat de presă al FP remis luni.
Unele dintre cele mai valoroase companii de stat româneşti, care activează în sectoare vitale, sunt vizate, printre acestea numărându-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Salrom, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Transelectrica şi CE Oltenia, informează News.ro.
”Fondul Proprietatea este surprins de faptul că amendamentele acestui proiect de lege sunt în mare măsură aceleaşi cu cele declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională în februarie 2018. Este posibil ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze acest proiect săptămâna aceasta”, spun reprezentanții FP.
Dacă proiectul va fi adoptat în forma actuală, exceptarea a peste 100 de companii de stat de la aplicarea normelor de guvernanţă corporativă ar fi un uriaş pas înapoi în privinţa credibilităţii economice a României, adaugă aceștia.
FP avertizează ca acesta va avea un impact extrem de costisitor pentru companiile de stat româneşti, riscând să le transforme în găuri negre, din cauza dispariţiei totale a transparenţei şi a responsabilităţii management-ului în companiile de stat.