Soluția guvernului în scandalul târgului de gastronomie de la Paris
Ministerul Economiei caută soluţii să iasă din scandalul creat în jurul organizării defectuoase a târgului SIAL din Paris, una dintre cele importante expoziţii de inovaţie în gastronomie din lume, luând inclusiv în calcul să dea în judecată Visa SA, firma care a fost desemnată câştigătorul licitaţiei pentru organizarea evenimentului, au declarat miercuri surse oficiale din cadrul instituţiei, pentru News.ro.
Ministerul a cheltuit aproape 1,2 milioane lei cu închirierea spaţiului de 654 de metri pătraţi, taxele obligatorii, branşamentul electric, racordul conductelor de apă şi pentru conexiunea la Internet, dar nu a încheiat şi contractul aferent organizării efective a standurilor.
Instituţia a organizat o licitaţie cu întârziere, însă firma desemnată câştigătoare, Visa SA, cu sediul în Petroşani, a anunţat că nu mai semnează contractul în cauză, pe motiv că nu mai are timpul necesar organizării.
„Acum se caută soluţii, situaţia este destul de sensibilă. Sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv tragerea firmei la răspundere. Dar nu s-a luat nicio decizie concretă. Ce-i drept, vina este de ambele părţi. Foarte multe din licitaţiile organizate de minister pentru organizarea acestor târguri internaţionale sunt organizate târziu, pe ultima sută de metri”, au declarat sursele citate, pentru News.ro.
Acestea spun că firma ar fi avut numai şase zile la dispoziţie să se ocupe de organizarea acestui eveniment.
„Birocratic, lucrurile se mişcă mai lent, aşa s-a ajuns în această situaţie. Pe de altă parte, situaţia a tărăgănat şi din cauză că în ultima vreme s-au purtat discuţii cu alte instituţii implicate în organizarea de licitaţii, fiind necesare informaţii suplimentare şi lămuriri cu privire la modificarea recentă a legii achiziţiilor publice”, au mai spus sursele.
Presa a relatat că Visa SA este o firmă „abonată” la contractele cu Ministerului Economiei privind organizarea târgurilor la care participă România în străinătate.
Firma aparţine lui Sorin Apostu, fost prefect de Hunedoara, care a lucrat, până în 2012, într-o funcţie de consilier chiar în Ministerul Economiei.
După ce PDL a ieşit de la guvernare, în 2012, Apostu a părăsit partidul, înscriindu-se ulterior în PSD, care a preluat guvernarea.
Firma lui Sorin Apostu a primit contracte de la stat, mai ales de la Ministerul Economiei, în valoare totală de 8,2 milioane de euro, potrivit informaţiile apărute în presă.
Apostu nu a putut fi contactat pentru declaraţii.
Scandalul a pornit după ce Adrian Hădean, unul dintre cei mai cunoscuţi chefi bucătari din România, a catalogat târgul internaţional de produse din industria alimentară SIAL Paris drept o „ruşine românească”.
Acesta a postat un video pe Facebook în care a afirmat că România s-a făcut de râs la cea mai mare expoziţie alimentară din lume din cauza Ministerului Economiei, care nu a mai facilitat banii necesari micilor producători pentru expunerea produselor.
El spune că micii producători au fost anunţaţi cu puţin timp înainte de târg că instituţia nu mai susţine financiar acest târg, urmând ca cei care doresc să participe şi să îşi promoveze produsele trebuiau să o facă în schimbul sumei de aproximativ 1.500 de euro.
„Organizarea acestui târg, a unui pavilion, trebuia să fie în sarcina unei firme, o firmă care a participat la licitaţie şi a câştigat. Producătorii români, câţi au mai venit, s-au trezit pe betonul gol în ditamai complexul expoziţional. Cuiva i-a făcut milă de milogealea reprezentanţilor români şi au dat o mochetă şi altcuiva i s-a facut milă şi a debarcat un mobilier mizerabil pe care producătorii s-au apucat să-l spele cu ce avea fiecare de acasă”, a povestit Hădean.
De cealaltă parte, Ministerul Economiei a reacţionat şi arată că i-a înştiinţat pe expozanţi din timp că nu există firmă organizatoare care să se ocupe de standurile lor şi de transport.
Astfel, după ce a plătit chiria spaţiului pentru 55 de firme selectate în urma unei înscrieri voluntare, totuşi în final numai 41 de firme româneşti din industria alimentară, împreună cu patronatul de ramură au decis să beneficieze de spaţiul achitat de Ministerul Economiei şi să participe la această expoziţie.
Ministerul susţine că instituţia nu a solicitat nicio sumă firmelor pentru deplasarea acestora la Paris.
Bucătarul Hădean spune, din cauza acestei proaste organizări, România a pierdut o şansă de a se face observată cu produsele pe care le are, iar micii producători au ratat ocazia de a încheia „un contract-două, ceea ce ar fi putut însemna enorm pentru ei”.
„N-aş atribui o vină unui guvern tehnocrat. Putea fi orice guvern. Foarte mulţi oameni care au participat la târgul ăsta se plâng de batjocura la care au fost supuşi”, a mai afirmat Hădean.
În urma declaraţiilor lui Hădean, Ministerul Economiei a precizat că firma organizatoare desemnată nu a semnat contractul de atribuire şi şi-a declinat “capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea României la SIAL 2016”.
„Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanţă, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis contestaţia şi a comunicat atribuirea contractului firmei Visa SA”, arată un comunicat emis marţi de minister.
Târgul SIAL Paris se desfăşoară în perioada 16-20 octombrie.
Visa SA un este la prima licitaţie organizată de Ministerul Economiei la care participă.
În 25 martie 2016, Ministerul Economiei, condus de Costin Borc, a dacordat Visa SA un contract pentru organizarea participării României la Târgului Economic Internaţional „Alimentaria”, care a avut loc la Barcelona, în perioada 25-28 aprilie 2016.
Compania a fost singura care a depus ofertă şi câştigat contractul în valoare de 935.574 lei cu TVA inclus (212.630 euro).
De asemenea, firma a livrat, pe baza unui contract licitat în 2011, mobilier pentru Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni, de unde a încasat aproape 8 milioane de euro.
Ministerul Economiei a început să facă afaceri cu această firmă din 2014.
În 4 septembrie 2014, Ministerul Economiei a acordat Visa SA contractul de organizare pentru târgul SIAL de la Paris din perioada 19-23 octombrie 2014., în valoare de 1,5 milioane de lei cu tot cu TVA.
Caietul de sarcini al acestei lucrări a fost achiziţionat de două companii, dintre care autoritatea contractantă a considerat admisibilă doar oferta Visa SA.
Visa SA are în patrimoniu un spaţiu comercial, două apartamente, un teren de 5.280 metri pătraţi şi un atelier pentru mobilă din oraşul Petroşani.
Potrivit paginii sale de Facebook, Visa SA este reprezentantul oficial pentru România al târgului Bauen & Wohnen Salzburg, cel mai mare targ de profil din Austria de Vest, care va avea loc în perioada 2-5 februarie 2017.
- Etichete:
- romania
- franta
- alimentatie
- expozitie
- mancare
- contract
- ministerul economiei
- culinar
- organizare
- visa
- stand
- sial paris
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News