După jumătate de an în care Guvernul s-a chinuit să recruteze manageri privaţi pentru companiile de stat, o parte dintre cei selectaţi au refuzat funcţiile. Irosirea banilor cu recrutarea managerilor privaţi ar putea continua, spun specialiştii, pentru că după alegeri noul guvern şi-ar putea dori alţi directori în aceste companii.
Pentru Complexul Energetic Oltenia, Oil Terminal şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, Guvernul a recrutat 15 administratori şi membri în consiliile de supraveghere. Dezamăgirea ministrului Energiei a venit la doar câteva zile după ce a numit câştigătorii funcţiilor remunerate cu zeci de mii de euro anual.
Victor Grigorescu, ministrul Energiei: „Am avut trei retrageri de pe listă, ceea ce pentru mine a fost o mare surpriză. Asta spune ceva despre nivelul de angajament. Când cineva se retrage la o săptămână după ce noi am anunţat asta, ridică un semn de întrebare.”
Pentru persoana responsabilă cu recrutarea acestor manageri, surpriza nu este atât de mare. Candidaţii, unii dintre ei foşti bancheri sau directori de investiţii, nu au vrut să intre în companii controlate politic, aşa cum este Complexul Energetic Oltenia.
George Butunoiu, responsabil cu selecţia managerilor: „Noi le-am dat listele, CV-urile şi dosarele şi ei s-au uitat şi au spus că îl luăm pe ăsta, ăsta şi ăsta şi să trimită actele de angajare. Nu a fost nicio discuţie cu cei de la ministerul respectiv. Bineînţeles că unii s-au retras, li s-a părut cu totul neserios. Candidaţii nu au aflat nimic despre ce se întâmplă în companie.”
Tot acest proces ar putea fi reluat după alegerile din toamnă.
George Butunoiu, responsabil cu selecţia managerilor: „Când se schimbă cei de acum, totul este luat de la zero. S-ar putea să fie alte obiective, să fie alte lucruri pe care le cer.”
Procesul de atragere a managerilor profesionişti în companiile statului a început acum patru ani la cererea Fondului Monetar şi a Băncii Mondiale.