Prin finanțările de 6 miliarde de dolari, Banca Mondială reconfirmă încrederea în politicile economice ale Guvernului Ciolacu

Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 11 APR 2024 Articol susținut de PSD
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Valoarea estimativă a finanţării pentru țara noastră din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari în următorii trei ani, a anunțat premierul Marcel Ciolacu la lansarea Cadrului de parteneriat de ţară între Banca Mondială şi România pentru perioada 2025-2029.

Banca Mondială și România au încheiat un parteneriat pentru perioada 2025-2029. Premierul Marcel Ciolacu a precizat că acest cadru, a cărui valoare estimativă este de 6 miliarde de dolari, are ca obiective, între altele, crearea de noi locuri de muncă, susținerea companiilor private românești, finanțarea proiectelor de mediu și capacitatea României de a depăși fără probleme dificultățile induse de schimbările climatice.

„Urmărim în continuare promovarea capitalului uman prin extinderea accesului la educaţie, sănătate şi servicii sociale. Vrem să generăm noi oportunităţi pentru locuri de muncă mai bine plătite prin stimularea capitalului privat, accelerarea tranziţiei verzi şi întărirea rezilienţei la şocuri climatice. În următorii trei ani, valoarea estimativă a finanţării pentru România din partea Grupului Băncii Mondiale este de 6 miliarde de dolari, în condiţii financiare avantajoase”, a punctat Marcel Ciolacu.

Circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public, iar alte 3,5 pentru cel privat

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că prin finanțarea oferită de Grupul Băncii Mondiale, se pune accent pe pe sprijinirea IMM-urilor, fermierilor, dar și creșterii numărului femeilor și tinerilor implicați în afaceri.

”Din aceşti şase miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public şi 3,5 miliarde pentru sectorul privat. Sunt fonduri realizate prin investiţii făcute de corporaţii financiare internaţionale şi garanţii oferite de Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor. Aş vrea să subliniez această orientare către creşterea competitivităţii sectorului privat… Sunt proiecte în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanţare pentru IMM-uri şi fermieri, pentru femei şi tinerii antreprenori, dar şi pentru reducerea decalajelor de infrastructură, logistică şi integrarea în lanţurile de valoare”, a precizat Marcel Ciolacu.

Acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de dolari pentru managementul riscului de dezastre

Șeful Executivului a menționat că părțile au convenit și asupra unui alt acord de împrumut care va permite o intervenție mai rapidă și eficientă în situații de calamități și dezastre naturale.

”Semnăm astăzi şi un împrumut pentru managementul riscului de dezastre, cu opţiune de tragere în următorii trei ani. În fapt, o linie de finanţare în valoare de 500 de milioane de dolari. Este o finanţare care stă la dispoziţia Guvernului pentru întărirea capacităţii de prevenire şi reacţie rapidă la dezastre naturale şi schimbări climatice. Această linie de finanţare va ajuta România să aibă acces rapid la finanţare pentru situaţii de urgenţă”, a punctat Marcel Ciolacu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Trucul” folosit de Netanyahu pentru a-l convinge pe liderul Hezbollah că este în...
Digi FM
Care este cea mai mare pensie specială înregistrată în România, la 1 septembrie. Cât a crescut comparativ cu...
Pro FM
De unde s-a inspirat Lady Gaga pentru numele de scena: „Începuse să-mi spună Gaga de câte ori mergeam în...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Prețurile speciale cu care se vinde mâncarea românească în una dintre cele mai scumpe țări europene. „Uite și...
Newsweek
Cum iei ajutor de încălzire de 500 lei pentru această iarnă? Cererile au început să fie depuse
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. S-a aflat ce s-a întâmplat la o...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc pe tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"