ANAT: 1.100 de turişti au fost păgubiţi de insolvența Mareea, valoarea contractelor ajunge la 460.000 euro

Data publicării:
mareea

Una din cele mai mari agenţii de turism din România, Mareea, va intra în insolvenţă, după ce şi-a anunţat clienţii că nu le va mai putea onora vacanţele, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul patronatului Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). De altfel, Mareea s-a şi retras vineri din patronatul ANAT.

mareea

Aproape 1.100 de turişti au fost păgubiţi de către agenţia de turism Mareea, care a anunţat sâmbătă pe propriul site că nu le va mai onora vacanţele şi că va intra în insolvenţă.

Suma tuturor contractelor se ridică la 460.000 euro, din care 285.000 euro sunt restanţe către furnizori, potrivit rezentanţilor Direcţiei generale de control şi autorizare turism din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Agenţia de turism Mareea Comtur a fost amendată de ANT, în urma controlului de săptămâna trecută, demarat în urma a patru reclamaţii venite pe adresa autorităţii.

„În urma acţiunii de verificare au fost aplicate sancţiuni pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, pentru prezentarea informaţiilor nereale în oferte, dar şi pentru neprezentarea Registrului Unic de Control. În afară de sancţiunea pecuniară în valoare de 14.000 lei, a mai fost aplicată şi sancţiunea complementară de retragere a licenţei”, arată ANT, într-un comunicat.

Controlul s-a desfăşurat în perioada 26 august şi 3 septembrie.

„Menţionăm faptul că reprezentanţii agenţiei de turism au afirmat că sunt într-un permanent contact cu patronatul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România - ANAT, dar şi cu alte agenţii de turism, pentru găsirea unor soluţii pertinente clienţiilor păgubiţi”, arată autoritatea.

La rândul său, ANAT anunţă că turoperatori membri ai patronatului, reprezentanţii ai agenţiei de turism Mareea şi hotelieri, mulţi dintre ei membri ai Federaţiei Patronale din Turismul Românesc (FPTR), au identificat mai multe variante de sejururi alternative pentru turiştii cărora agenţia de turism nu le mai poate onora vacanţele plătite anterior pentru luna septembrie.

„O parte dintre turişti vor fi rerutaţi către Complexul Mercur-Minerva, deţinut de Mareea Hotels, alte hoteluri de pe litoral sau din Delta Dunării”, arată ANAT.

În acelaşi timp, în unele cazuri, vacanţele cumpărate de la Mareea ar putea fi efectuate chiar în destinaţiile respective, ca urmare a sprijinului oferit de operatori din turism, precizează ANAT.

„În ultimele două-trei săptămâni, mai mult de 200 de turişti şi-au putut efectua vacanţele datorită sprijinului acordat de turoperatori membri ANAT pentru ca agenţia Mareea să depăsească situaţia critică din punct de vedere financiar şi pentru a evita perturbări în piaţa de turism. Preluăm turişti şi în aceste zile”, a declarat peşedintele ANAT, Alin Burcea, potrivit News.ro.

Turoperatorul Mareea, care a fost implicat în tragicul accident din Muntenegru din 2013, unde şi-au pierdut viaţa 18 români iar alţi 29 au fost răniţi, şi-a anunţat sâmbătă dimineaţa incapacitatea de plată şi că va cere deschiderea procedurii de insolvenţă.

Pentru recuperarea sumelor datorate de agenţia de turism, în cazul în care nu se acceptă soluţiile compensatorii oferite de turoperatori şi hotelieri, turiştii se pot adresa companiei care a eliberat poliţa de insolvenţă pentru aceasta, în valoare de 50.000 de dolari.

„În limita a 50.000 de dolari, nu toţi turiştii îşi vor recupera banii achitaţi. O astfel de situaţie ar fi fost evitată dacă în ultimii 23 de ani s-ar fi găsit soluţii optime pentru garantarea pachetelor de vacanţă. ANAT are în prezent o variantă, pe care o va avansa autorităţilor”, mai spune preşedintele ANAT.

De asemenea, consiliul director al ANAT a aprobat sâmbătă forma finală a propunerii de ordonanţă pentru crearea Fondului de garantare, pe care o va trimite Autorităţii Naţionale pentru Turism, variantă care va asigura garantarea tuturor sumelor achitate de turişti pentru pachetele de servicii. „Îl rugăm pe ministrul Economiei, Costin Borc, să acţioneze cu celeritate în cazul propunerii ANAT astfel ca niciun turist să nu mai aibă de suferit”, precizează preşedintele ANAT.

Reacția patronului Mareea Comtur

Patronul agenţiei Mareea spune că a cerut insolvenţa din cauza problemelor de cash-flow şi promite că niciun turist nu rămâne fără vacanţă

Patronul agenţiei de turism Mareea, Marius Usturoiu, a declarat sâmbătă, în exclusivitate pentru Profit.ro, că a luat decizia să ceară intrarea în insolvenţă a companiei din cauza problemelor de cash-flow generate de rezultatele slabe pe componenta de chartere, precum şi de scăderea cu 50-60% a vânzărilor de vacanţe pe Turcia, şi a promis că nici un turist cu rezervare făcută prin Mareea nu va rămâne cu banii daţi şi concediul neefectuat, ţinând totodată să infirme declaraţiile şi zvonurile potrivit cărora „s-ar fi dat la fund”.

Contactat de Profit.ro, patronul Marius Usturoiu a declarat că, în acest moment, câteva zeci de turişti cu rezervări efectuate prin Mareea s-au confruntat cu probleme, însă au fost redirecţionaţi către alte destinaţiii.

„Până astăzi n-a rămas nici un turist fără vacanţă, toţi au fost rerutaţi, relocaţi, acolo unde au fost situaţii să nu mai putem să achităm, s-au dat variante alternative. Pentru zilele următoare, pentru turiştii care urmează să-şi efectueze vacanţele, vom încerca, împreună cu ceilalţi touroperatori şi cu partenerii hotelieri, să găsim variante, opţiuni, astfel încât să nu rămână fără vacanţe. N-o să-şi piardă nimeni vacanţa. Suntem în comunicare cu fiecare turist care urmează să-şi facă vacanţa prin agenţia noastră şi le oferim variante alternative, împreună cu partenerii noştri”, a declarat Marius Usturoiu, pentru Profit.ro, precizând că este vorba de câteva sute de turişti cărora le încep rezervările în perioada următoare.

În total, agenţia Mareea a deservit anul acesta un număr de circa 60.000 de turişti.

Potrivit lui Usturoiu, se vrea reorganizarea companiei şi deblocarea cash-flow-ului, în vederea continuării activităţii. El a arătat că se află în discuţii cu mai multe bănci pentru obţinerea de credite, dar şi cu potenţiali investitori care să vină cu bani pentru a efectua o infuzie de capital la Mareea, în schimbul preluării unei participaţii sau efectuării unei fuziuni. „Luăm în calcul absolut toate variantele care ne-ar permite să finalizăm cât mai rapid procesul de reorganizare”, a spus Usturoiu, fără să ofere alte detalii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...