A doua cea mai mare bancă din România, a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova din punct de vedere al activelor, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Banca Transilvania (BT) este astfel primul investitor bancar străin de pe piaţa din Republica Moldova din ultimii zece ani, potrivit News.ro.
”BT şi BERD sunt acţionari majoritari ai Victoriabank şi parteneri strategici pentru susţinerea antreprenorilor şi economiei Republicii Moldova”, arată un comunicat al băncii, transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Banca Transilvania a anunţat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziţie din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova - Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din Republica Moldova.
În ceea ce priveşte priorităţile Băncii Transilvania pentru Victoriabank, ca acţionar împreună cu BERD, acestea sunt: susţinerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, în special sectorul IMM şi micro; dezvoltarea unei palete de produse şi servicii pentru persoanele fizice; alinierea culturii organizaţionale şi guvernanţei corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania; implicare în dezvoltarea profesională a persoanelor cu spirit întreprinzător din Republica Moldova prin întâlniri şi cursuri organizate de BT Club.
Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate, 540.000 de clienţi, 1.400 de angajaţi şi aproape 100 de sedii.
Banca moldovenească are 285.000 de carduri şi peste 17% cotă de piaţă, iar ca rulaj cu cardul la comercianţi, are peste 37% din piaţă.
Banca are totodată cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piaţă din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite este cel mai redus de pe piaţă, de 39%.
Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România, are 2,2 milioane de clienţi, peste 7.000 de persoane în echipă şi peste 500 de sedii.
BT este lider pe piaţa cardurilor, cu 3 milioane de carduri emise, cu care au loc peste un milion de tranzacţii pe zi. Banca Transilvania a acordat în ianuarie – septembrie 2017 aproape 140.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor şi celor din zona Corporate, în valoare totală de peste 9 miliarde lei.
Banca Transilvania a raportat în primele nouă luni un profit net de 779,8 milioane lei, în creştere cu aproape 19%, faţă de perioada similară a anului anterior, de 657 milioane lei.
De asemenea, banca a înregistrat venituri nete din dobânzi în sumă de 1,32 miliarde lei, mai mare cu 4% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2016.
Activele totale ale băncii se ridicau la sfârşitul lunii septembrie la 54,9 miliarde lei, în creştere cu 6%, comparativ cu finalul anului trecut.
Grupul Financiar Banca Transilvania, din care face parte banca, a avut un profit net de 829,48 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie, mai mare cu 19%, de la 697,9 milioane lei la sfârşitul lunii septembrie 2016. Grupul BT a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu active de 55,1 miliarde lei, din care banca deţine 54,9 miliarde lei. Creditele nete – incluzând leasing – reprezintă 54,3% din activele Grupului Financiar BT.
Banca Transilvania are o capitalizare de 9,96 miliarde lei.
Banca Transilvania a depăşit în 2016 în premieră BRD şi a urcat pe poziţia a doua în clasamentul băncilor româneşti după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieţei.