Cîțu: Ne pregătim pentru până la un milion de oameni trimiși în șomaj tehnic; vom avea un vârf al crizei în aprilie

Data actualizării: Data publicării:
ministrul Finanțelor, Florin Cîțu
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul a făcut calcule și se pregătește pentru perspectiva ca 500.000, chiar până la un milion de oameni, să fie trimiși în șomaj tehnic în România, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. O parte din șomajul tehnic va fi susținut de la buget. Ministrul de finanțe se așteaptă ca această criză să aibă vârful în aprilie, iar apoi, până în iulie, lucrurile să se amelioreze. Între timp, Guvernul se pregătește să anunțe miercuri o serie de măsuri prin care să ajute companiile aflate în dificultate, pachet care se va ridica la circa 2 la sută din PIB, a precizat Florin Cîțu, marți seara, la Digi24.

„O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori”, a declarat Florin Cîțu.

„Ne-am pregătit - și știm, am făcut calcule - chiar pentru 500.000 - un milion de oameni care să intre (în șomaj tehnic) - dacă se va ajunge acolo, eu sper să nu se ajungă - , dar aici avem facilități și pentru companii să rețină oamenii, dacă se poate. Acolo unde pot să rețină oamenii îi vom scuti de plata impozitelor. Încercăm să facem pentru companii o motivare să nu trimită toți oamenii în șomaj tehnic, ca să poată să se reorienteze”, a asigurat Florin Cîțu, la Digi24.

El s-a referit și la cazul concret al uzinei Ford de la Craiova, cu care guvernul este în discuții. Pentru primele două săptămâni compania va susține șomajul tehnic al angajaților, urmând ca apoi să găsească soluții împreună cu statul român.

„Avem linii de credit pentru companii. Poate dacă pot să se reorienteze rapid către un alt domeniu, folosim aceste linii de credit, de garanții, de fapt, pentru linii de credit, ca să poată să se retehnologizeze. Este un caz, de exemplu, în România, o companie, care a achiziționat un utilaj prin care va face măști și în perioada următoare vom produce măști în România. Este o companie privată pe care o vom ajuta în perioada următoare tot cu linie de credit. Sunt exemple pozitive și acolo unde putem, vom ajuta. Intenția noastră este ca nicio companie să nu fie afectată de această perioadă”, a mai spus ministrul.

Florin Cîțu a făcut și un apel la companiile „care o duc mai bine” să-și plătească impozitele la timp, pentru că aceste impozite vor fi redirecționate apoi către sectoare care nu o duc foarte bine. 

Proiecția crizei este, pentru început, pentru o perioadă de șase luni de zile. „Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă și după aceea, vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanțare, lichidități, că suntem OK până în vară. Între timp, cu fiecare informație pe care o vom avea, ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf, din aprilie, s-ar putea să avem o situație mai bună prin mai, iunie-iulie”, a declarat ministrul de finanțe.

„Să ajutăm restaurantele comandând de la ele în continuare”

Impactul pachetului de măsuri pregătit pentru susţinerea economiei României în această perioadă va fi de aproape 2% din PIB, conform estimării lui Florin Cîţu.

„Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Acesta va fi impactul în economie. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile, să treacă peste această perioadă”, a spus Florin Cîțu.

„Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (miercuri - n.r.) în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori”, a asigurat ministrul de finanțe.

Întrebat despre măsura anunțată marți de autorități, de suspendare a activității publice a restaurantelor, ministrul a precizat că restaurantele pot funcționat în continuare folosind catering sau livrări. „Nu mai putem să mergem în restaurante, dar putem să ajutăm restaurantele comandând de la ele în continuare. Este important ca oamenii să consume în continuare. Ne asigurăm ca salariile să fie primite acolo unde trebuie, pensiile, ajutoarele sociale, şomajul tehnic. Nu ar trebui să lăsăm aceste companii", a spus Florin Cîţu, la Digi 24.

El a spus că se ia în calcul inclus o amânare a impozitului pe venit pentru persoanele fizice. „Mâine vor fi detalii. Pentru anumite sectoare din economie se poate face acest lucru până la două luni de zile, pe perioada de stare de urgenţă şi încă 30 de zile după aceea dată. Detalile vor apărea mâine în Hotărârea de Guvern. Acest pachet este de 2% din PIB. Dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc, suntem pregătiţi să introducem alte măsuri pentru a susţine economia. Nu vom lăsa economia României să nu fie susţinută de Guvern. Avem linii de finanțare, nu avem probleme de finanţare pe termen scurt. În funcţie de cum evoluează economia şi ce impact au aceste măsuri, dacă nu sunt de ajuns, suntem pregătiţi să luăm altele”, a afirmat ministrul finanțelor.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge bine pe toate planurile
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...