Ministrul de Finanțe Florin Cîțu vine cu precizări pe tema ordonanței de urgență care permite românilor să-și amâne cu până la 9 luni plata ratelor la bănci. Ordonanța a fost adoptată joi, în ședința de Guvern.
„Această ordonanță este unică în Europa, pentru că se referă la toți debitorii, persoane fizice și juridice, pentru toate tipurile de credit, nu am făcut nicio discriminare.În plus, se aplică suspendarea pentru până la nouă luni. Sunt mai multe țări care o fac pe o lună, pe trei luni. Normele de aplicare - vom veni cu ele foarte rapid, lunim sper, în ședința de guvern sau cel mai târziu joi”, a spus Florin Cîțu, într-o declarație de presă.
„Am văzut că lumea lumea e îngrijorată că mai sunt 2-3 săptămâni până la sfârșitul perioadei de urgență. Vă spun de pe acum că dacă este nevoie, vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare și după perioada stării de urgență. Vom veea cum evoluează lucrurile, nu vă îngrijorați, putem să extindem această perioadă”, a precizat el.
„Cred că în acest moment cel mai important e să avem grijă de oameni, să ne concentrăm pe ceea ce facem pentru această perioadă. Ce se va întâmpla din ianuarie 2021 vom vedea atunci și dacă este nevoie vom interveni atunci să susținem pe cine trebuie susținut”, a adăugat ministrul.
„O acuzație pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În ordonanță nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susținute pe toatp perioada de sistemul financiar-bancar, iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pentru această perioadă îseamnă că trebuie să se finanțeze din piață cu dobândă. Și acea dobândă e susținută tot de bănci”, a mai spus Cîțu.
Editor web: M.B.