Și pensiile militare sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozitare. Ministrul Boloș anunță o ordonanță de urgență

Data actualizării: Data publicării:
militari romani
Foto: Ministerul Apărării Naționale Facebook

Şi militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, după ce liderul PNL Nicolae Ciucă i-a solicitat ministrului Finanţelor Marcel Boloş să-i includă printre cei cărora le este aplicată legea adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului ale cărei măsuri sunt aplicabile de la 1 octombrie, transmite News.ro. La scurt timp, ministrul liberal a anunțat că a publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice o propunere de ordonanță de urgneță care majoează plafonul lunar neimpozabil pentru pensiile militare de stat, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

ACTUALIZARE 19.00 „Am publicat pe site-ul Ministerul Finanţelor o propunere de proiect de OUG pentru majorarea plafonului lunar neimpozabil pentru pensiile militare de stat, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. Cu alte cuvinte, o parte mai mare din pensie va rămâne în buzunarul fiecărui pensionar militar, fără să fie supusă impozitării. Vrem astfel să sprijinim cadrele militare care au servit cu devotament ţara, asigurându-le un trai mai decent şi mai sigur. Vorbim despre aproximativ 200.000 de români care vor beneficia de această nouă măsură”, a scris Marcel Boloş, marți seara pe Facebook.

Liberalul a reamintit de legea adoptată recent de Parlament privind creşterea plafonului neimpozabil pentru pensii de la 2.000 de lei la 3.000 de lei  și a precizat că actul normati s-a referit doar la pensiile bazate pe contributivitate, deci nu a inclus şi pensiile ocupaţionale, adică cele ale pensionarilor militari.

„Este, aşadar, o măsură de justiţie şi echitate, care vine în întâmpinarea nevoilor reale ale celor care contribuie la securitatea naţională, indiferent de contextul economic”, a conchis Boloş.

Știrea inițială

Preşedinte Nicolae Ciucă i-a cerut, recent, ministrului de Finanţe Marcel Boloş ca militarili să fie incluşi între beneficiarii majorării de la 2.000 lei la 3.000 de lei a plafonului lunar al pensiilor neimpozabile acordate în baza Legii 223/2015, afirmă surse liberale. Proiectul de ordonanță de urgneță ar urma să fie pus în transparenţă.

Astfel, dacă Guvernul va adopta această OUG asta ar însemna că pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie, la fel ca pensiile din sistemul public.

Conform Legii 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale, adoptată recent de Parlament şi care va fi aplicată de la 1 octombrie, pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%. Până acum, nivelul era de 2.000 de lei. Măsura este valabilă doar pentru pensiile bazate pe contributivitate, nu şi celor care au o componentă contributivă şi una necontributivă, cum este cazul pensiilor militare.

PNL depunw proiect în Parlament care să corecteze greșelile PSD la legea pensiilor

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat, pe contun său de Facebook, că parlamentarii PNL depun marţi proiectul de lege pentru repararea greşelilor PSD din legea pensiilor, care practic a îngheţat pensiile minerilor, siderurgiştilor, ceferiştilor, a celor cu grupe de muncă, a persoanelor cu dizabilităţi, o categorie de pensionari abandonaţi de PSD.

Roman a adăugat că premierul Ciolacu a ameninţat ca nu mai schimbă nimeni nimic, dar poate da ordine la PSD, nu la PNL.

„Ciolacu poate da ordine la PSD, nu la PNL. Am votat majorările de pensii pentru 82% din pensionari, dar nu-i lăsam în spate nici pe cei umiliți de PSD, fără să aibă nici măcar un gram de vină! PNL va apăra imaginea Armatei Române indiferent cât se străduiesc unii să o denigreze, doar pentru ca dl Ciucă a fost un respectat șef militar al Armatei Române!”, a mai scris Florin Roman.

PSD acuză PNL de inconsecvență

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a afirmat, marţi, că liberalii „reacţionează la scorurile politice jenante cu care sunt creditaţi” şi „au ajuns să inventeze măsuri la care, în realitate, PNL s-a opus în Parlament”, referindu-se la creşterea pragului de impozitare a pensiilor militare la 3.000 de lei.

„Colegii liberali, membri ai coaliţiei de guvernare, reacţionează la scorurile politice jenante cu care sunt creditaţi cu contorsionarea aberantă a realităţii. Penibilul este cotidian, dar, periodic, unele declaraţii merg în zona delirului. Ultima, dar nu cea din urmă, din păcate: au ajuns să inventeze măsuri la care, în realitate, PNL s-a opus în Parlament, chiar săptămâna trecută. Concret, încordatul domn Florin Roman spune că Nicolae Ciucă i-ar fi cerut ministrului de Finanţe Marcel Boloş creşterea pragului de impozitare a pensiilor militare la 3.000 de lei, iar ministrul lucrează acum să execute ordinul”, a scris Lucian Romaşcanu, pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PSD afirmă că acest lcuru este ”fals integral”.

„Săptămâna trecută, în Parlament, la proiectul de lege privind creşterea pragului de impozitare al pensiilor publice la 3.000 de lei, PSD a propus liberalilor să facem acelaşi lucru şi cu pensiile militare. Răspunsul lor ferm a fost NU. Nu am înţeles exact de ce s-a opus PNL acestei decizii, poate s-au gândit că subiectul pensiei militare nu îl avantajează pe liderul său, Dl. Nicolae Ciucă”, a mai scris Romaşcanu.

Potrivit acestuia, ”declaraţiile publice ale premierului Marcel Ciolacu, chemarea la guvern a ministrului Boloş pe această temă arată ferm că Partidul Social Democrat susţine că şi pragul la pensiile militare trebuie crescut la 3.000 de lei, ca la pensiile publice, fiindcă asta înseamnă echitate”.

 

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Va fi construit un nou drum important pentru români! Când va fi gata și cât costă
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Pro FM
Beyonce spune că nu este ușor să crești trei copii: „Ai nevoie de multă răbdare, am încercat să le oferim o...
Film Now
Primul soț al lui J.Lo, dezvăluiri neașteptate: „Trebuia să ne prefacem” Ce sfaturi i-a dat cântăreței care e...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Când ar putea avea loc un cutremur puternic în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu liniștește populația...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Dana Marijuana a fost adusa in fata Tribunalului din Constanta: „Nu regret nimic!". DIICOT cere ca artista sa...