Guvernul a exceptat marii consumatori industriali de la plata a 700 de milioane de euro din cele peste 19 miliarde de euro cât reprezintă susţinerea totală pentru producătorii de energie regenerabilă. Toţi aceşti bani vor fi plătiţi de consumatorii casnici, prin intermediul facturilor lunare la electricitate, pe o perioadă de zece ani.
Marian Nastase, președinte CA Alro: „România își atinsese deja ținta. Noi spusesem de atunci că nu înțelegem de ce se mai socializează. Nu se împarte la consumatorii casnici, se împarte la total consum. Deci inclusiv la noi se mai împarte odată.”
Alro a reintrat anul trecut pe profit cu un câștig de 85 de milioane de lei, după doi ani de pierderi. Revenirea pe plus este pusă pe seama exceptării de la plata certificatelor verzi. E drept ca în acest interval și cotațiile aluminiului au coborât abrupt.
Compania este scutită de plata a 85% din valoarea certificatelor. Alro este cel mai mare consumator de energie din România și preia circa 8% din ce se produce.
În trecut a amenințat cu închiderea uzinelor din România dacă nu este scutită de plata acestei contribuții pentru energia verde.
România a atins ținta de 24% de energia regenerabilă încă din anul 2014, deși termenul era 2020. A fost posibil printr-un sistem extrem de generos de certificate verzi, sistem care însă a fost modificat în 2014. De pildă pentru energia produsă în parcurile fotovoltaice se primesc cinci certificate verzi în loc de șase cât era prevăzut înainte. Însăși la acest nivel producția este rentabilă iar investițiile se amortizează rapid.
Pe de alta parte și producătorii de energie sunt nemulțumiți. Susțin că au rămas cu certificate verzi în valoare de 150 de milioane de euro pe care nu mai au cui sa le vândă. Asta pentru că reglementatorul pieței de energie a coborât cota de energie regenerabilă la 12% din mixul energetic final, de la 17%. Iar o treime din companii ar risca insolvența.