Complexul va fi destinat congreselor și conferințelor internaționale, dar și expozițiilor de artă. A fost conceput după modelul marilor centre din Europa, în special cele din Germania şi Polonia.
Centrul va fi ridicat pe un teren de 12.000 de metri pătraţi, iar autorităţile judeţene vor să investească în acest proiect cel puţin şase milioane de euro, bani din bugetul local. Suma reprezintă doar costul construcţiei.
Alin Tise, președintele Consiliului Județean Cluj: „Va fi cel mai mare din România aşa cum l-am gândit, mult mai mare şi decât Romexpo.”
Inaugurarea este aşteptată în special de artiştii din Cluj-Napoca. Aceştia se plâng că nu au unde să-şi expună operele.
Prof. univ Ioan Sbârciu, președintele Universității de Arte și Design Cluj-Napoca: „Aici chiar stă prost. Nu sunt săli de expoziţii. Sunt foarte puţine, multe improvizate. E muzeul care e palatul Banffy, insuficient de mare.”
Orașul din inima Transilvaniei mai are doar un singur spațiu expozițional, vechi de 20 de ani și cu o suprafață ce abia depăşeşte 3.000 de metri pătraţi.
„În Cluj existau în urmă cu mai multe decenii două galerii de pictură, între timp au dispărut pe rând amândouă.”
Centrul Internaţional de Congrese, Conferinţe şi Expoziţii cum l-au numit autorităţile din Cluj-Napoca ar urma să fie gata în anul 2020.